800.000 de proprietari au renuntat la incalzirea centrala

SERVICII Conform unui studiu, centralele de apartament reduc costul incalzirii la jumatate
Cu toate ca statul roman incearca prin toate mijloacele sa stopeze numarul debransarilor de la sistemul central de incalzire, tot mai multe persoane apeleaza la sisteme alternative, in scopul reducerii costurilor.
Potrivit unui studiu efectuat de HTC, asupra a doua locuinte (apartament cu 4 camere, 3 persoane), una conectata la RADET, iar cealalta cu centrala termica individuala, s-a constatat ca se pot economisi anual 48% din costuri in cazul centralei termice individuale.

Pentru a se putea determina valorile exacte au fost luate in calcul consumul de gaz, energie electrica si apa rece in cazul centralei individuale si consumul de incalzire, apa calda si apa rece pentru sistemul central de incalzire. Astfel, la termoficare costurile s-au ridicat, anul trecut, la aproximativ 18 milioane de lei, in timp ce pentru centrala de apartament consumul a fost mai putin de 9,5 milioane de lei.
Conform datelor Ministerului Administratiei si Internelor, prezentate, ieri, de catre nou infiintata Asociatie de Producatori si Importatori de Centrale Termice (APICT), numarul apartamentelor racordate la incalzirea centralizata a scazut, in perioada 2000 – 2004, cu aproape 800.000, de la 2,7 milioane la 1,9 milioane.
Rebransarile impuse de Guvern in 2002 au avut efecte de scurta durata. In 2003, numarul debransatilor a scazut cu 20.000, insa primele trei luni ale acestui an au consemnat o crestere galopanta, aproape 200.000 de proprietari renuntand la serviciile publice.
Potrivit directorului executiv al HTC, Daniela Sofia, principalele cauze ale debransarilor se datoreaza cresterii pretului gigacaloriei, a calitatii inferioare a sistemului centralizat, cat si procesului lent de contorizare a blocurilor. Pe de alta parte, Sofia a precizat ca si aparitia centralelor de apartament constituie un factor important in decizia persoanelor de a se debransa.
 Ciprian Mailat 
Cotidianul. 15.07.04

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s