Adio munca grea, dar adio si sporuri!

Conditiiile deosebite de munca vor fi eliminate treptat, pana in 2006
 

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei spera ca, pana in 2006, conditiile deosebite de munca, prevazute in HG 261/2001, sa dispara. Ele se refera la prezenta in mediul de munca a noxelor profesionale fizice constand in zgomot, vibratii, unde electromagnetice, presiune, radiatii ionizante, radiatii laser neprotejate, precum si a noxelor profesionale chimice sau biologice in cantitati care depasesc limitele prevazute in normele generale de protectie a muncii.
Aceasta masura va fi luata in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de forurile europene.

Ministrul a declarat ca inca negociaza cu reprezentanti ai patronatelor o serie de masuri care sa duca la normalizarea conditiilor deosebite din unele fabrici sau intreprinderi care, in prezent, nu sunt aliniate la standardele europene din punct de vedere al conditiilor de munca.
Dar conditiile speciale vor ramane…
Conditiile speciale de munca insa nu vor putea fi eliminate, asa ca ramane la latitudinea negocierii intre salariat si angajator daca primul va beneficia de sporuri salariale. Prin lege, salariatul va putea beneficia doar de pensionare anticipata.
Potrivit HG 1025/2003, „locurile de munca in conditii speciale reprezinta acele locuri de munca unde exista factori de risc profesional care, prin natura sarcinii de munca si a conditiilor de realizare a acesteia, conduc in timp la reducerea prematura a capacitatii de munca, imbolnaviri profesionale si la comportamente riscante in activitate, cu urmari grave asupra securitatii si sanatatii angajatilor si/sau a altor persoane. Persoanele incadrate in locuri de munca in conditii speciale sunt angajatii care isi desfasoara activitatea pe parcursul programului normal de lucru din luna respectiva numai in locurile de munca respective”.
Potrivit inspectorului general de stat, Mariana Basuc, conditiile speciale se aplica unor categorii profesionale precum pilotii – sanatatea lor fiind afectata de altitudine, scafandrii – care sufera din cauza presiunii la care lucreaza, sau balerinele – care, in general, sufera de afectiuni ale sistemului osos.
Anexa hotararii de guvern mentionate mai sus contine 50 de activitati a caror desfasurare contine riscuri din punctul de vedere al sanatatii si securitatii in munca.
„Sanatatea angajatului nu are pret”
Aceasta idee nu a fost folosita niciodata in Romania daca este vorba de relatia angajator-salariat. Practic, salariatului ii conveneau sporurile salariale, in timp ce angajatorul scapa de platile suplimentare pentru asigurarea unei depline protectii a muncii pentru salariat.
Insa Uniunea Europeana nu prea suporta aceasta stare de fapt, asa ca MMSSF trebuie sa faca tot posibilul pentru eliminarea tuturor factorilor de risc profesional. „A fost deja structurata o baza de date, usor accesibila, orientata in directia cresterii gradului de sensibilizare a managerilor, privind sanatatea si securitatea la locul de munca, oferind directiile in care se poate actiona pentru transformarea locului de munca intr-unul mai sigur si sanatos. Diminuarea riscurilor legate de lucrul cu substante periculoase va proteja sanatatea angajatilor si va avea ca efecte reducerea absenteismului si cheltuielilor aferente imbolnavirilor profesionale”, a mai precizat ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei.
„Totodata, vom incuraja patronatele sa investeasca in locuri de munca mai sanatoase, pentru ca nu ne propunem sa mai cumparam, prin sporuri, ani din sanatatea lucratorilor”, a adaugat Mariana Basuc.
Printre masurile propuse de reprezentantii MMSSF se numara stimularea investitiilor in imbunatatirea conditiilor de munca prin scutirea de taxe vamale a anumitor echipamente sau scutirea de impozit pentru profitul reinvestit de angajator in modernizarea conditiilor de munca din intreprinderi.
Nici Europa nu sta pe roze la conditiile deosebite de munca
Un studiu recent a relevat faptul ca 16% dintre angajatii europeni declara ca manipuleaza produse periculoase, iar 22% – ca sunt expusi la vapori toxici.
Expunerea la substante periculoase se poate produce oriunde, de la ferme agricole la saloane de coafura, de la ateliere auto la intreprinderi din industria chimica.
Substantele periculoase pot cauza numeroase tipuri de afectiuni. Unele pot cauza cancer, altele pot afecta capacitatea de reproducere. Anumite substante pot afecta creierul, sistemul nervos, pot provoca astm sau probleme dermatologice. Vatamarile produse de substantele periculoase se pot manifesta in urma unei singure expuneri de scurta durata sau prin acumularea de substante pe parcursul unei mai lungi perioade de timp.
Ocupatii cu risc si masuri de prevenire a acestora
Activitatea producerii de alimente – branza, iaurt, salam – expune angajatul la pericol de alergii, ca urmare a posibilitatii de contaminare cu diversi agenti biologici (praf organic, lapte praf – contaminate) sau cu diverse toxine – ale bacilului botulinic sau cu aflatoxina. Masurile de prevenire sunt evitarea aerosolilor, separarea zonelor de lucru contaminate de cele necontaminate, cat si masurile adecvate de igiena.
In Sanatate, personalul medical si nemedical angajat este expus diverselor infectii virale sau bacteriene – HIV, hepatita sau tuberculoza – in cazul in care se raneste cu instrumentar medical contaminat.
In zonele de lucru cu sisteme de aer conditionat si umiditate ridicata este posibila aparitia alergiilor si tulburarilor respiratorii datorate mucegaiurilor/drojdiilor, precum si tulburarilor provocate de bacteria Legionella. O masura de prevenire ar fi diminuarea cantitatii de praf si a aerosolilor, intretinerea regulata a aparaturii de ventilatie, dar si reducerea numarului de lucratori expusi in aceste zone de lucru.
Si arhivele, muzeele si librariile sunt institutii care au grad de risc in ceea ce priveste alergiile si afectiunile respiratorii. Masurile de prevenire trebuie sa prevada reducerea prafului si aerosolilor, dublata de o igiena adecvata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s