Asigurarile sociale pe 2004, in zodia saraciei


Desi anul 2004 este un an electoral, reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei s-au prezentat in fata sindicatelor cu o propunere cel putin ridicola, in ce priveste bugetul asigurarilor sociale pentru anul viitor.
Ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu, a propus un salariu minim pe economie care ar depasi cu putin 2,8 milioane de lei, ceea ce – in conditiile inflatiei din acest an – ar fi echivalent cu 70 de euro. Si aceasta propunere, in conditiile in care salariul minim pe anul in curs a fost stabilit, in ianuarie, la 2,5 milioane de lei – echivalentul (de atunci…) a 75 de euro.


Bineinteles, cele 2,8 milioane de lei sunt doar un punct de plecare in negocierile cu sindicatele – care solicitasera minimum 100 de euro pentru salariul minim pe economie, cu incepere de la 1 ianuarie 2004.
Dar, din pacate, rezultatul nu va sta undeva la mijlocul distantei dintre 2,8 milioane si 3,8 milioane (100 de euro)… Surse ale ambelor parti in discutie, cat si din randul patronatelor avanseaza ca sigura o minima depasire a pragului psihologic de trei milioane de lei…
Oricum, confederatiile sindicale sunt sigure ca nu se va ajunge in timp util la rezolvarea majoritatii solicitarilor lor, asa ca in a doua decada a lunii octombrie este posibil sa se ajunga – ca in fiecare toamna, de altfel – la conflicte colective de munca si mitinguri…
Pretul utilitatilor publice, motiv de divergente
In revendicarile celor trei mari confederatii sindicale participante la intalnirea cu reprezentantii MMSSF, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical si Cartelul ALFA, pe primul loc s-a aflat problematica politicilor de crestere nejustificata a preturilor la utilitatile publice. „Ce-ar fi daca ati revedea TVA-ul si accizele la aceste utilitati, pentru astea-s elementele de scumpire”, le-a recomandat Bogdan Iuliu Hossu interlocutorilor din ministerele de resort.
In ce priveste motivatia pretului la utilitati, Marian Sarbu a aruncat „pisica” in curtea ministerelor Economiei si Comertului si al Finantelor Publice…
Printre solicitarile sindicalistilor s-a numarat si infiintarea unui sistem de impozitare caracterizat prin globalizarea veniturilor si a grilei progresive de impunere, reducerea cotei minime de impunere la maximum 14%, in timp ce cea maxima sa fie la nivelul impozitului pe profit. O alta doleanta a sindicalistilor a fost si crearea unui cadru de promovare a muncii in strainatate, care sa asigure participarea si controlul tuturor partenerilor sociali, cat si garantarea transferului drepturilor sindicale ale acestora.
Potrivit unuia dintre putinele consensuri existente dupa doua ore si jumatate de negocieri, partenerii sociali au cazut de acord ca nu este oportuna introducerea cotei unice de impozitare, cu incepere de la 1 ianuarie 2004, aceasta fiind amanata pentru 2005 sau cel tarziu 2006.
„Limitele minima si maxima de impozitare vor fi stabilite in cursul zilei de maine (astazi – n.r.), in asa fel ca miercuri sa poata fi adoptat proiectul de buget in guvern, pentru a-l putea trimite la parlament”, a afirmat ministrul Sarbu.
Dar proiectul exista deja…
Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a inaintat deja un proiect sindicatelor, din care reiese clar ca bugetul asigurarilor sociale, estimat pentru anul 2004, va fi de 150.312,1 miliarde de lei, in conditiile in care cresterea este de doar 17,8% fata de bugetul anului in curs. Totalul de peste 150.000 de miliarde a fost calculat la un Produs Intern Brut de 2.153.000 miliarde de lei, estimat pentru 2004.
Veniturile totale vor reprezenta 7% din PIB, ca si in 2003.
La fundamentarea acestuia s-au luat in calcul 4.827.000 de salariati, cu doar 27.000 mai mult fata de 2003, si un salariu mediu brut lunar de 7.682.000 de lei, fata de 6.620.000 de lei, cat s-a avut in vedere la rectificarea bugetului pe 2003. Pe langa cotele de contributii ale persoanelor care lucreaza part-time si cele care realizeaza venituri din activitati independente, au mai fost luate in calcul cea de 9,5% – din partea salariatului – si 23,8% din partea angajatorului (23% cota diminuata cu 1,5% fata de anul 2003 + 0,3% – influenta grupelor de munca + 0,5% – contributia la Fondul de accidente de munca si boli profesionale). Cota asiguratilor individuali este de 33%.
Chiar daca datoriile la Asigurarile sociale sunt reesalonate (dar numai ale unora…), MMSSF spera ca gradul de colectare a acestora sa creasca la 89% pentru angajatori (fata de 87% in 2003), si la 93,8% – pentru salariati (fata de 89% in 2003). Dupa cum se poate remarca, MMSSF se bazeaza din ce in ce mai mult pe contributiile salariatilor, decat pe cele ale angajatorilor…
Daca nu creste salariul minim, macar impozitarea sa se relaxeze…
„Din punctul nostru de vedere, principala noastra revendicare este legata de sistemul de impozitare. In acest sens, ne-am fi dorit un sistem de impozitare mai redus, care sa rezolve problemele legate de aceasta structura… Dar partea guvernamentala a venit cu oferta ca in anul 2004 sa nu se aplice cota unica de impozitare! In acest sens, nici nu cunoastem in detaliu ceea ce vrea sa reprezinte acest lucru, asa ca vor continua discutiile la nivel de comisie de dialog din cadrul Ministerului Finantelor, pentru a face o modificare in noua lege a Codului fiscal, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2004”, a afirmat presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu. „Doar in privinta pensionarii anticipate s-a cazut la un acord; raspunderea nu mai cadea doar pe umerii salariatului si angajatorului, pentru ca si statul va prelua din aceasta sarcina fiscala, a mai afirmat Hossu.
„Suntem optimisti, dar depinde si de guvern. Dar pana nu se vor pune in practica punctele din negocieri, va ramane in picioare planul de actiuni revendicative stabilit”, a avertizat liderul Cartel ALFA.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s