Buget electoral pentru 2004

Guvernul PSD ne-a pricopsit
Desi proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2004 trebuia aprobat joi, 9 octombrie, el a fost amanat pentru astazi, deoarece foarte multi ministri nu au fost multumiti de sumele pe care trebuie sa le primeasca. Aceasta nemultumire este pe deplin justificata, datorita strategiei Guvernului de pune pe primul plan programele sociale (subventia de 2 milioane de lei pe hectar, subventiile pentru energia termica etc). Partidul de guvernamant doreste mentinerea la putere si dupa urmatoarele alegeri, considerand ca nici un pret nu este prea mare. Nici chiar cel al cumpararii cu bani de la buget a voturilor cetatenilor asistati.


La Sanatate, Educatie, Administratie si Interne, Transporturi, Constructii si Turism, dar si la alte ministere, s-au alocat fonduri cu mult mai reduse fata de ce s-a solicitat. „Sunt probleme, dar cand nu au fost probleme cu bugetul! Ar trebui sa avem poate de doua sau de trei ori mai multi bani in buget ca sa putem sa acoperim solicitarile respective”, a sustinut premierul Adrian Nastase. „Din pacate, noi nu facem decat sa administram niste bani care vin in urma unor activitati economice si care se desfasoara la nivelul de astazi al productivitatii si al economiei romanesti si nu facem decat sa impartim acesti bani cat mai bine sau sa incercam sa ii impartim cat mai bine”, a explicat seful Cabinetului.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, Alianta pentru Dezvoltare Economica a Romaniei, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Consiliul Economic si Social, confederatiile patronale si sindicale reprezentative la nivel national si Ministerul Muncii au acceptat, dupa consultari, obiectivele Bugetului pe anul 2004. Astfel, premisele macroeconomice pe anul 2004 conduc la o crestere economica de 5,5% si o rata a inflatiei de 9%, pastrandu-se deficitul bugetar la nivelul de 3%, in conditiile reducerii treptate a presiunii fiscale prin reducerea in continuare a costului muncii, respectiv, prin diminuarea contributiilor de asigurari sociale pentru pensii cu 2,5%, a celor pentru somaj cu 0,5% si reducerea taxei pe valoarea adaugata la 9% pentru unele produse si servicii. De asemenea, se are in vedere cresterea la cota standard a impozitului pe profit pentru profitul aferent veniturilor realizate din export, precum si majorarea accizelor conform graficului stabilit pentru atingerea cotelor de impozitare, gradual, catre standardele Uniunii Europene.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat pentru Radio Romania Actualitati ca proiectul de buget are in vedere continuarea cresterii economice si asigurarea protectiei sociale. „…este un buget social, care se adreseaza oamenilor prin diverse modalitati, plecand de la familiile cu mai multi copii, la familiile cu un copil, familiile monoparentale, ajutoare sociale pentru cei care intr-adevar au nevoie de acesti bani, bani suplimentari pentru perioada de iarna a acestui an si a anului urmator. Deci este un proiect de buget, din punctul meu de vedere, construit sa raspunda cerintelor pe care noi dorim sa le punem in practica”, a explicat Tanasescu.
Potrivit Protocolului de colaborare pe anul 2003 dintre PSD si UDMR, Guvernul Adrian Nastase trebuie sa analizeze propunerile specialistilor UDMR si sa le includa in textul proiectului de lege.
La negocierile cu Ministerul Finantelor Publice au participat din partea UDMR deputatii Iuliu Winkler si Laszlo Borbely si senatorii Stefan Pete, Attila Verestoy si Valentin Zoltan Puskas.
Deputatul Iuliu Winkler (membru al Comisiei de buget, finante si banci) ne-a declarat ca solicitarile Uniunii au fost „partial” acceptate, urmand ca pentru cele neacceptate sa se foloseasca parghiile parlamentare, respectiv amendamente la proiectul Legii Bugetului. Totodata, expertii finantisti ai UDMR urmeaza sa se mai consulte cu anumite ministere in vederea suplimentarii de fonduri pentru bugetele judetelor din Transilvania, unde exista populatie de etnie maghiara.
Ministerul Finantelor Publice ne-a precizat: „Consultarile cu specialistii UDMR s-au referit la evolutiile macroeconomice, monetare si valutare, coordonatele politicii fiscal-bugetare pe anul 2004, precum si la obiectivele politicii bugetare pe anul 2004. Cotele defalcate la bugetele locale din impozitul pe venit si la cele privind asigurarea finantarii dezvoltarii regionale nu au facut obiectul unor discutii sau intelegeri punctuale”. Este vorba despre propunerile UDMR privind continuarea descentralizarii fiscale si distribuirea echitabila in profil regional a fondurilor destinate finantarii programelor de investitii in infrastructura. Sesizand starea de subfinantare a consiliilor locale si judetene raportata la sarcinile care le revin, Iuliu Winkler a propus acordarea unor sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2004. El considera ca se mai impune acordarea unor sume defalcate din TVA pentru subventionarea energiei termice, pentru finantarea cheltuielilor institutiilor de invatamant superior preuniversitar de stat, a creselor si centrelor judetene si locale de consultanta agricola.
Descentralizarea fiscala este una din marile provocari la care bugetul nostru nu este pregatit. Pana si presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Constantin Bebe Ivanovici, a solicitat secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina sa aiba in vedere suplimentarea alocarilor de la bugetul de stat, cu atat mai mult cu cat in 2003 s-au stabilit alocari bugetare pentru acest judet de 28 de miliarde de lei care sunt insuficiente pentru finalizarea obiectivelor incepute. Pentru anul 2004, alocarile bugetare pentru Ilfov sunt preconizate la aproximativ 48 de miliarde de lei, ceea ce face ca pentru acest judet sa se prevada cele mai putine sustineri financiare de la stat, desi are o contributie semnificativa in realizarea veniturilor la bugetul de stat, a mai spus Constantin Bebe Ivanovici. Aceasta situatie o regasim in aproape toate judetele.
Mai multe despre Bugetul de Stat pe anul 2004 in numarul viitor.
Mircea FICA
Ziua. 14.10.03

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s