CAS mai mic cu trei procente de anul viitor


Guvernul discuta astazi proiectul de buget pe anul viitor, construit pe o inflatie de 9% si un deficit de 3% din PIB * Cresterea economica este prognozata la 5,5%
Guvernul va analiza, in sedinta de astazi, proiectul de buget pentru 2004, construit pe o inflatie de 9%, un deficit bugetar consolidat de 3% din Produsul Intern Brut, o crestere economica de 5,5% si un deficit de cont curent de 2,4 miliarde de euro.

Estimarile oficialilor romani in privinta cresterii PIB sunt, din nou, ceva mai optimiste decat cifrele anuntate, recent, de Fondul Monetar International, in raportul asupra perspectivelor economiei mondiale, potrivit caruia economia romaneasca va inregistra o crestere de 5% in 2004. Produsul Intern Brut este estimat, in valoare nominala, la aproximativ 56 de miliarde de euro.
Deficitul bugetului de stat este estimat la peste 63.000 de miliarde de lei, in conditiile in care veniturile prevazute se ridica la 288.308,6 miliarde de lei si cheltuielile la 351.320,6 miliarde de lei. In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale, previziunile indica un nivel al veniturilor de 152.383 miliarde de lei si cheltuieli de 150.308,3 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, contributiile sociale vor scadea anul viitor cu 3%. Astfel, contributiile pentru pensii scad, incepand de anul viitor, cu 2,5%, iar cele pentru somaj cu 0,5%. In prezent, contributiile de asigurari sociale se ridica la 35% din salariul brut in cazul firmelor si 17% pentru salariati. Companiile platesc 24,5% pentru pensii, 7% pentru fondul de sanatate si 3,5% pentru fondul de somaj. Contributiile salariatilor sunt de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj.
De asemenea, incepand din 2004 taxa pe valoarea adaugata se va reduce de la 19% la 9% pentru o serie de produse si servicii, printre care mediamentele pentru uz uman si veterinar si cazarea in unitatile hoteliere. Totodata, impozitul pentru profitul obtinut din exporturi creste la cota standard de 25%. . Pentru acest an, cresterea economica este preconizata la 4,8%, deficitul bugetar la 3% din PIB si inflatia la 14%. Proiectul de buget pe anul viitor a fost prezentat, ieri, partenerilor sociali in cadrul sedintei Comisiei de dialog social constituita la nivelul Ministerului Finantelor Publice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s