Codul Muncii nu „incurca” munca la negru


Doar 10% dintre conventiile civile s-au transformat in contracte nelimitate
Doar 10% din conventiile civile au fost transformate in contracte individuale de munca, insa procesul continua, a declarat ministrul Muncii, Elena Dumitru, la peste jumatate de an de la intrarea in vigoare a Codului Muncii, informeaza Mediafax. Noul Cod al muncii elimina din relatiile de munca contractile pe conventii civile.

Potrivit acestuia, angajatorii trebuiau sa transforme conventiile civile in contracte individuale de munca incepand cu 1 martie 2003, data la care a intrat in vigoare actul normativ care reglementaza relatiile de munca, drepturile si obligatiile angajatorilor si salariatilor. „In luna februarie, cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a Codului Muncii, in Romania existau aproximativ 1,6 milioane de persoane incadrate in munca prin conventii civile. La ora actuala, peste 100.000 de astfel de contracte au fost transformate in contracte individuale de munca, asa cum prevede actuala legislatie”, a afirmat ministrul Muncii. Elena Dumitru nu a putut insa sa precizeze ce s-a intamplat cu diferenta de salariati pana la 1,6 milioane, incadrati in munca in luna februarie cu conventii civile.
Intrebata daca diferenta de persoane s-ar regasi in randul somerilor sau a celor care muncesc la negru, ministrul a raspuns: „Ar fi mai bine sa luati aceste informatii de la Inspectia Muncii”. Reprezentantii Inspectiei Muncii sustin insa ca „situatia nu este asa de dramatica”. Ei au explicat ca numarul de conventii civile nu „coincide neaparat cu numarul de salariati”, o persoana fiind incadrata in munca cu mai multe astfel de contracte. In ciuda acestor argumente, acestia au recunoscut ca, la ora actuala, nu exista o situatie definitiva a acestei categorii de salariati. (C.P.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s