Codul Muncii omoara initiativa privata

Legea „limiteaza ferm saptamana de lucru la 48 de ore, inclusiv orele suplimentare, si transforma concedierea pentru incompetenta intr-un infern birocratic si juridic”, afirma vicepresedintele UGIR 1903
Reprezentantii mai multor organizatii patronale au solicitat, ieri, in cadrul unei dezbateri publice organizata de Coalitia ProGlobe, modificarea noului Cod al Muncii, si au afirmat ca, in forma sa actuala, actul normativ va ingreuna relatiile dintre firme si angajati. „Actualul Cod al Muncii loveste dur omul de afaceri din Romania pentru ca incurajeaza deschis nemunca si incompetenta.

 Limiteaza ferm saptamana de lucru la 48 de ore, inclusiv cu orele suplimentare si transforma concedierea pentru incompetenta intr-un infern birocratic si juridic”, a declarat Maricel Popa, vicepresedinte UGIR 1903. El a precizat ca articolul 40, care obliga angajatorul sa informeze periodic salariatii asupra situatiei economice si financiare a societatii, este aberant si poate genera scurgeri de informatii necontrolabile. La randul sau, Dan Seceleanu, directorul general al Mecanica Codlea si vicepresedinte al Fundatiei pentru IMM a aratat ca se incalca doua principii fundamentale. Unul dintre ele se refera la libertatea contractuala, pentru ca ar trebui ca partile sa poata stabili singure drepturile si obligatiile lor din contract fara interventia statului. Cel de-al doilea principiu care se incalca se refera la protectia sociala, care apartine dreptului public si nu ar trebui transferata la societatile comerciale. Seceleanu a mai daugat ca Legea este alcatuita astfel incat salariatii sunt priviti ca niste victime, care au fost prejudiciate, iar firmele ca parti care nu si-au indeplinit obligatiile contractuale, fara a se tine cont de situatia economica. Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Proprietarilor, Administratorilor de Complexe Comerciale, Targuri, Piete si Oboare din Romania, Liviu Dobrin a apreciat ca noua legislatie a muncii este discriminatorie pentru angajatori. „Angajatii si angajatorii ar fi trebuit sa fie tratati ca parti egale intr-un contract. In schimb, angajatorul e defavorizat in raport cu angajatul, iar ambii sunt defavorizati in raport cu statul”, a spus Dobrin. El a contestat si prevederea potrivit careia o firma poate efectua maximum trei angajari de proba pentru un loc de munca. De asemenea, prim-vicepresedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Mihai Pasculescu, a aratat ca unele prevederi ale Codului Muncii incurajeaza absenteismul. El a mentionat faptul ca, potrivit articolului 51, litera g, salariatul poate suspenda contractul de munca, in situatia absentelor nemotivate. „Acest articol duce la concluzia ca un angajat poate absenta oricand, incalcand astfel grav disciplina muncii”, a subliniat Pasculescu. (M.C.B.)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s