Contoare pentru saraci

 

In schimb, cat de curand va disparea tariful social pentru energie

Guvernul are in vedere un proiect privind introducerea gratuita a contoarelor pentru energie termica in cazul categoriilor de populatie defavorizate, pentru ca facturile acestor persoane sa reflecte consumul real, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. El a mentionat ca ajutoarele sociale pentru plata energiei termice de catre populatia cu venituri reduse vor fi mentinute. In schimb, vor fi reduse gradual subventiile din acest sector, in conformitate cu politica existenta in Uniunea Europeana.

 In prezent, cel mai mare pret platit de populatie pentru energia termica – pretul national de referinta – este stabilit prin hotarare a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. In acelasi timp, consiliile locale stabilesc un pret local de referinta, care poate fi mai ridicat decat cel la nivel national, diferenta intre pretul de referinta si cel platit de populatie fiind subventionata. „Subventiile nu vor disparea imediat, ci vor fi reduse gradual, tinandu-se cont de problemele sociale. Trebuie imbunatatit modul in care energia termica este livrata populatiei”, a mai spus Tanasescu.

La randul sau, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat ca pretul energiei electrice acopera costurile, iar subventiile la energie termica vor disparea treptat, pe masura scaderii costurilor de producere, transport si distributie, in urma investitiilor. De altfel, in curand va fi finalizat proiectul noii Legi a energiei termice, in care vor fi cuprinse masurile privind diminuarea subventiilor. Printre masuri se numara si subventionarea directa a populatiei cu venituri reduse, cu un procent stabilit din actuala subventie, pentru achizitia de robineti pentru calorifere sau repartitoare de caldura.

Tariful social pentru energie va fi eliminat in curand, a declarat si directorul general al Electrica, Silviu Lucian Boghiu. Vor exista mai multe tipuri de tarif, in functie de consum, iar Electrica va acorda consiliere gratuit pentru alegerea tipului de tarif. „Avem nevoie de 15.000 de contoare speciale la nivelul intregii tari pentru noul sistem de tarifare. Acestea sunt achizitionate si au inceput sa se monteze”, a precizat Boghiu. (A.G.C., G.M.)

Ziua. 28.04.04

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s