Conventiile civile de munca


Relatiile de munca, fiind direct legate de evolutia economica, au devenit in ultimii ani din ce in ce mai dinamice. Cand spunem acest lucru avem in vedere faptul ca noile realitati economice determina din ce in ce mai des angajari pe termen scurt sau pentru activitati ce necesita un numar redus de ore de munca. De asemenea, situatiile in care o persoana are mai multe locuri de munca sunt si ele din ce in ce mai des intalnite. Cel mai adesea, acestia lucreaza in baza unor conventii civile de prestari servicii.

Conventiile civile de munca, asa cum sunt cunoscute si numite de cele mai multe persoane, sau conventiile civile de prestari servicii, asa cum le numeste legea, reprezinta acea modalitate legala prin care o persoana fizica poate presta o munca oarecare fara a fi angajata cu contract de munca. Desi regimul juridic al conventiilor de prestari sevicii a fost instituit inca din anul 1999 prin Legea nr. 130 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, angajatii si angajatorii deopotriva evita sa incheie astfel de conventii, preferandu-se, din diverse motive, ca angajatul sa munceasca fara nici un fel de contract.
Incheierea de conventii civile de prestari servicii se poate face de catre orice persoana fizica care urmeaza sa desfasoare fie activitati care nu depasesc in medie 3 ore pe zi, fie activitati in folosul asociatiilor de proprietari sau de locatari. In primul caz trebuie sa fie vorba de alte activitati decat cele pe care angajatorul le desfasoara in principal. In cazul in care munca se desfasoara in folosul asociatiilor de proprietari sau locatari, legea nu impune o limita de timp.
Aceste conventii, pentru a-si produce efectele, trebuie incheiate in forma scrisa si inscrise de catre angajator intr-un registru special. In termen de 20 de zile de la data incheierii conventiei, angajatorul are obligatia de a o inregistra la Directia generala de munca si protectie sociala. Angajatorul, societatile comerciale sau regie autonoma, trebuie sa stabileasca prin administrator sau consiliile de administratie domeniile pentru care urmeaza sa se faca angajari cu conventie civila de prestari servicii.
Trebuie sa aratam ca angajatorul care primeste la munca o persoana in lipsa unui contract de munca si fara sa ii fi incheiat conventie civila de prestari servicii va fi obligat sa plateasca o amenda de pana la 100.000.000 lei, iar angajatul poate fi sanctionat, inclusiv penal, pentru evaziune fiscala.
O conventie civila de prestari servicii se poate incheia chiar daca persoana este angajata de catre un alt angajator cu contract de munca.
Legea nu limiteaza numarul conventiilor civile de prestari servicii pe care o persoana le poate incheia. Astfel, aceeasi persoana poate avea mai multe locuri de munca si sa isi desfasoare activitatea in baza unor conventii de munca sau partial in baza unor conventii de munca, partial in baza unor contracte de munca.

Avantajele incheierii conventiilor civile de prestari servicii

Avantajul incheierii unor astfel de conventii este acela ca ofera protectie sociala celor care muncesc in conditiile aratate. Aceasta inseamna ca in cazul in care persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii si care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii, prin efectul legii. Perioada in care persoana a muncit in baza unei conventii civile de prestari servicii si a fost asigurata in conditiile de mai sus se considera vechime in munca.

Impozitarea veniturilor obtinute in baza conventiilor civile de prestari servicii

Persoanele angajate cu conventie civila de prestari servicii vor fi impozitate pentru venitul pe care il obtin potrivit conventiei, urmand sa plateasca impozit pe venitul obtinut din salarii. Conventia va fi inregistrata la administratia financiara de la sediul angajatorului, impozitul pe venit fiind platit direct de catre angajat. Calcularea impozitului se va face potrivit dispozitiilor Ordonantei nr. 73/1999.
Ca urmare a inchierii unei conventii civile de prestari servicii, angajatul va contribui la Fondul pentru plata ajutorului de somaj, iar daca realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu noua salarii de baza minime brute pe tara, si la Fondul de asigurari de sanatate. Angajatorul va contribui la randul sau la Fondul pentru ajutorul de somaj, la Fondul pentru sanatate, Fondul pentru ajutorul persoanelor cu handicap precum si comisionul pentru Camera de Munca.
Angajatorul care incheie cu persoane fizice conventii civile de prestari servicii nu are obligatia de a contribui la bugetul asigurarilor pentru somaj in raport cu drepturile banesti platite acestora din fondul de salarii, daca acestea au deja incheiat si un contract individual de munca.

Avocat Adriana Minea Societatea civila de avocati “OGLINDA SI NEMES“
Numarul conventiilor civile este in scadere
Ponderea conventiilor civile la nivel national a scazut, in 2002, la aproape 55% din totalul celor inregistrate la finele anului 2001, numarul acestui tip de contracte fiind estimat anul trecut la aproximativ 1,7 milioane la nivelul intregii tari, a anuntat Mariana Basuc, seful Inspectiei Muncii, in cadrul unei intalniri organizata la Covasna dintre conducerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) cu peste 150 de sefi ai institutiilor si directiilor subordonate. “O consecinta a reducerii conventiilor civile vizeaza mai multe drepturi pentru angajati si cresteri de venituri la Bugetul de stat“, a explicat Basuc. Din 2002, Inspectia Muncii nu a mai avizat inregistrarea conventiilor civile, in locul carora legea prevede angajarea cu contract de munca. “Au fost contactati agajatorii cu astfel de contracte in derulare deoarece existau situatii in care acestia incercau sa eludeze bugetul. De exemplu, in domeniul confectiilor, existau conventii civile pentru confectionere, cu toate ca, in cazul lor, legea prevede incheierea de contracte de munca. Numai pentru femeile de serviciu si lacatusii mecanici se pot incheia conventii civile“, a mai precizat Basuc.
 
Barometrul social. 29.10.03

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s