Cresterea economica de 5,5% pentru anul viitor – bazata pe investitii si cererea interna

Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor:
Cresterea economica de 5,5% pentru anul viitor – bazata pe investitii si cererea interna

* CAS-ul va fi redus cu 3 puncte procentuale numai pentru angajatori * In perioada 2005-2007, cresterea economica va fi in medie de peste 5% pe an * Numarul somerilor ar urma sa scada cu 20.000 fata de acest an * BNR se va implica mai „agresiv” in reducerea inflatiei
Cresterea economica de 5,5% luata in calcul in proiectul de buget pe 2004 se va baza pe majorarea nivelului investitiilor, a productiei industriale si a cererii interne, a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, cresterea estimata a formarii brute de capital fix (investitii) va fi in 2004 de 13%. In acelasi timp, cererea interna ar urma sa avanseze la 5,5%, fata de 5,1% in acest an, din care 3,7% pentru consumul individual al gospodariilor si 2% pentru consumul administratiei publice. Potrivit lui Mihai Tanasescu, numarul somerilor ar urma sa scada de la 720.000, in prezent, la 700.000, adica o medie de 7,8% din totalul populatiei active. In ceea ce priveste politica fiscala, Ministerul Finantelor a propus reducerea cu trei puncte procentuale a contributiilor pentru asigurarile sociale platite de catre angajatori. Potrivit proiectului bugetului aprobat de Guvern, angajatorii vor plati cu 2,5 puncte procentuale mai putin la asigurarile de pensii si cu 0,5 puncte la fondul de somaj. Unele servicii si produse, cum ar fi medicamentele, protezele, cazarea in hoteluri si editarea de manuale scolare, vor beneficia de o cota redusa de 9% la TVA, fata de cota standard de 19%. Pe de alta parte insa, exportatorii vor plati de anul viitor cota standard de 25% pentru impozitul pe profit, fata de 12,5% in acest an. Si nivelul accizelor va creste in conformitate cu graficul stabilit cu Uniunea Europeana. Veniturile bugetare sunt estimate la 644.442,5 miliarde lei, adica 30,1% din PIB. Cea mai mare parte a veniturilor bugetare o reprezinta CAS (10% din PIB), TVA (7,3% din PIB), impozit pe venit (3% din PIB), accize (3% din PIB), impozit pe profit (2,2% din PIB) si taxe vamale (0,7% din PIB). In ceea ce priveste politica de reducere a ratei inflatiei, Tanasescu a explicat ca BNR va avea un rol mai activ in acest proces, in paralel cu mentinerea unui deficit bugetar redus si cu o politica salariala prudenta in sectorul de stat. „In toate tarile, rolul principal in reducerea inflatiei il are banca centrala. In perioada 2001-2003, BNR a avut mai degraba un rol secundar, insa cu cat ne apropiem de inflatia cu o singura cifra, Banca Nationala va juca un rol din ce in ce mai agresiv. Dupa cum a anuntat, banca centrala va urmari o politica de tintire a inflatiei la 7%”, a declarat ministrul Finantelor. Acesta a apreciat totusi ca inflatia din Romania are o accentuata componenta structurala, motiv pentru care Guvernul isi propune sa sprijine BNR prin continuarea reformelor structurale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s