Datornicii au aparut. Bugetul asteapta platile

Unii oameni de afaceri si cateva companii sustin ca nu au ce cauta pe lista Finantelor .
Sumele pe care bugetul le asteapta de ani de zile depasesc 70.000 de miliarde de lei, adica o treime din totalul veniturilor care intra anual in conturile Finantelor Publice. Restantele reprezinta dublul bugetului invatamantului.


Alte 20.000 de miliarde lei sunt datorate bugetului asigurarilor sociale, in timp ce la bugetul asigurarilor de somaj se inregistreaza datorii de 3.000 de miliarde de lei. Se pune problema cati din acesti bani vor ramane doar pe hartie, mai ales ca majoritatea marilor datornici sunt tot in curtea statului, in general colosi a caror rentabilizare se incearca de ani de zile (Compania Nationala a Huilei SA, Compania Nationala a Lignitului SA, SNTR, Compania Nationala CFR SA, Siderurgica SA, Termoelectrica SA, Roman SA).
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, precizeaza pentru „Capital” ca „vor fi luate masuri foarte dure” impotriva datornicilor. „Mai mult de jumatate dintre societatile de pe lista se afla in executare silita, insa este un proces de durata”. Pe de alta parte, ministrul spune ca „va fi un proces de analiza caz cu caz a fiecarei companii in parte, urmand sa fie stabilite programe de restructurare, astfel incat fiecare din aceste datorii sa fie stranse si sa revina la bugetul de stat”.
„Este o incercare aproape disperata a actualului guvern de a stopa si reduce arieratele fata de bugetul statului. sansele de a incasa impozitele si taxele de la actualii datornici sunt, insa, reduse. Romania nu dispune nici azi, dupa 13 ani de tranzitie, de o solutie de sistem in cadrul careia situatia fiecarei societati comerciale in incapacitate de plata sa fie abordata caz cu caz”, declara fostul prim-ministru Theodor Stolojan, presedintele PNL.
Pe primul loc in topul datornicilor figureaza o companie privatizata: rafinaria Petromidia din Grupul Rompetrol, cu 12.000 de miliarde. Insusi ministrul finantelor admite ca e putin probabil „a spune ca maine recuperam toata datoria Petromidia”.
De altfel, sectorul energetic este lider incontestabil in clasamentul restantelor, incepand cu companiile miniere si terminand cu piata petrolului. Alaturi de RAFO Onesti sau Rafinaria Darmanesti apare si numele Petrom, cu 617 miliarde. Intr-un comunicat din 23 mai, societatea neaga existenta oricaror datorii.
Situatia nu este una singulara. In cazul ISPAT Sidex, datoria este negata de reprezentantul sindicatelor, Mircea Scintei. In plus, majoritatea oamenilor de afaceri contactati spun fie ca datoriile apar numai pe hartie, ele urmand a fi sterse conform contractului de privatizare (Marius Cristescu), fie ca sunt cauzate de blocajul financiar (Ovidiu Tender), fie ca au fost achitate intre timp (Viorel Micula). Patronul European Drinks declara ca grupul are toate taxele achitate la zi: „am avut si noi intarzieri, sume mici, care probabil ca apareau la data cand s-a facut lista”.
Daca bugetul a incasat unele sume sub presiunea aratarii cu degetul a datornicilor, prognozele privind recuperarea marilor restante sunt pesimiste. „Cred ca Guvernul a raspuns in avans la intrebarea privind sansele de recuperare a acestor datorii atunci cand a prevazut scaderea veniturilor in proiectia de buget 2003-2006”, precizeaza Liviu Voinea, expert economic Societatea Academica din Romania.
Ambasada SUA saluta „recenta implementare a pachetului anticoruptie. Desi imperfect, este un pas major in lupta impotriva coruptiei. Speram ca Guvernul va utiliza informatiile furnizate de Ministerul Finantelor pentru a dezvolta o solutie globala, care sa rezolve problema arieratelor. Rezolvarea va fi benefica nu doar pentru buget, ci va permite industriei private sa creasca, sa plateasca taxe substantiale si sa atraga investitii”.

Ce s-ar putea face cu banii

Datoriile la fisc ale companiilor romanesti
totalizeaza 70.000 de miliarde. Asta fara a lua in calcul obligatiile restante de mai mica
valoare (pe lista apar, in general, debitele mai mari de 100 de milioane de lei) sau cele care au fost contestate si care sunt acum in litigiu. Chiar si asa, suma cu pricina este:
• egala cu 29% din veniturile bugetului de stat pe 2003;
• de doua ori mai mare decat cheltuielile
anuale ale institutiilor de invatamant
preuniversitar;
• dubla fata de suma prevazuta in bugetul national la capitolul asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare, indemnizatii;
• de aproape 2,5 ori mai mare decat suma alocata pentru aparare nationala;
• suficienta pentru a construi 500 de kilometri de autostrada sau pentru a asfalta jumatate din drumurile judetene;
• de aproape 30 de ori mai mare decat cea alocata capitolului ape si mediu;
• suficienta pentru a creste cu 800.000 de lei toate pensiile din Romania.

Topul marilor datornici (miliarde lei)

Grupul Rompetrol 12.000
Compania Nationala a Huilei SA 9.971
Compania Nationala a Lignitului SA 6.775
SNTR 3.351
RAFO SA 2.585
Compania Nationala CFR SA 2.339
Siderurgica SA 2.290
Termoelectrica SA 2.276
Roman SA 2.245
ISPAT Sidex SA 1.773
Rafinaria Darmanesti SA 1.756
Carom SA 1.672
Minvest SA (cu 7 filiale) 1.325
Tractorul SA 1.248
Transgaz SA 1.031
ICMRS SA 859
REMIN SA 849
Aro SA 740

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s