Echilibristica intre nemultumirile investitorilor si amenintarile sindicatelor

Primele “ajustari” ale Codului Muncii intr-o luna, eliminarea “problemelor majore”, amanata dupa alegeri
Desi recunoaste ca modificarile “sunt absolut necesare pentru a sprijini dezvoltarea economica”, ministerul amana pentru anul urmator eliminarea prevederilor care au atras critici dure din partea organizatiilor patronale autohtone si a companiilor straine. Totusi, in cateva saptamani, unele prevederi controversate ale Codului vor fi “lamurite” prin ordine ale ministrului si schimbari ale legislatiei secundare

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei isi propune, pentru inceputul anului 2005, modificarea unor prevederi din noul Cod al Muncii, care sunt “absolut necesare pentru dezvoltarea economica, asa cum se va stabili prin dezbaterile publice ce vor avea loc pe parcursul acestui an”, a declarat, ieri, Smaranda Dobrescu, presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din cadrul Camerei Deputatilor, cu prilejul forumului “Piata fortei de munca”, organizat de Editura FinMedia.
Pentru inceput, se au in vedere modificari ale legislatiei secundare cu detalieri ale unor prevederi din Codul Muncii in vigoare din martie 2003. Aceste detalieri, care se vor publica in Monitorul Oficial peste o luna, sunt legate de clauza de neconcurenta, durata saptamanii de lucru, angajare si concediere, obligativitatea angajatorului de a propune locuri de munca in caz de concediere, perioada de proba si negocierea normelor din contractul colectiv de munca.
S-au luat in considerare tocmai acele aspecte care nu au fost intelese si au generat nemultumirea patronatului, conform afirmatiilor Smarandei Dobrescu.
Clauza de neconcurenta, care prevede o indemnizatie suplimentara de 25 la suta din salariul de baza pentru compensarea confidentialitatii angajatului a fost criticata vehement de asociatiile patronale, motiv pentru care se revine asupra ei. In articolul ce stipuleaza durata saptamanii de lucru, media numarului maxim de ore prestate de salariat in decurs de o saptamana, se va face pe o perioada de referinta de un an in cazul activitatilor sezoniere, si de patru luni pentru celelalte. De asemenea, se va mentiona si o perioada maxima de acceptare a raspunsului Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca in caz de concediere a unui salariat. Pentru perioada de proba, se vor simplifica procedurile, identice cu cele necesare la semnarea unui contract de angajare pe perioada nelimitata. Problema cea mai arzatoare, a negocierii normelor de munca, stabilite doar cu acordul sindicatelor, va fi dezbatuta si cu angajatorii, pentru a se ajunge la un consens intre sindicat si patronate.
“Se are in vedere economia de procedura, reducerea birocratiei si a cheltuielilor”, a informat Dobrescu.
Anton Dobre, membru AISR: Este incurajat amestecul sindicatelor in conducerea societatilor
Desi noul Cod al Muncii se vrea armonizat cu legislatia europeana in vigoare, reprezentantii patronatelor prezenti la dezbateri au acuzat “puternicul” caracter sindical al acestuia, care constituie o piedica in dezvoltarea economiei de piata fuctionala.
“Presiunea sindicala asupra angajatorilor este protejata prin prevederi care impun o negociere prin contractul colectiv de munca. Este un dezechilibru serios intre drepturile sindicale si cele patronale si se incurajeaza amestecul sindicatelor in toata conducerea intreprinderii”, a atras atentia Anton Dobre, membru al Asociatiei Investitorilor Straini in Romania.
Intr-o nota discordanta, Petre Tancau, vicepresedinte al Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania, CNSLR Fratia, a cerut instituirea normelor generale de munca la nivel national si nu doar la nivel de intreprindere”, propunere respinsa de patronat.
CIS cere eliminarea fondului special de garantare
Consiliul Investitorilor Straini (CIS), reprezentat la forumul de ieri de Ruxandra Stan, director executiv, considera ca “anumite clauze din Codul Muncii sunt restrictive si neadecvate principiilor economiei de piata”. CIS recomanda solutionarea a sase “probleme majore” incluse in Codul Muncii, si anume cea referitoare la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, la saptamana de lucru de 48 de ore, procedurile de angajare si concediere ale salariatilor, clauza de neconcurenta, rolul sindicatelor si normelor de munca si la formarea profesionala. Acestea sunt aspectele care urmeaza sa fie clarificate si modificate printr-un ordin al ministrului muncii, luna viitoare, conform declaratiei Smarandei Dobrescu. Asadar, Ruxandra Stan, propune compensarea salariatilor companiilor in faliment dintr-o contributie suplimentara facuta la fondul de somaj si nu prin constituirea unui fond special de garantare. Clauza de neconcordanta si cea care stipuleaza saptamana de lucru de 48 de ore sunt “notiuni preluate gresit in noul Cod al Muncii vizavi de practica europeana”, a afirmat aceasta.
Astfel, pe durata desfasurarii contractului individual de munca, salariatul este implicit obligat la fidelitate pentru angajator, aceasta clauza fiind necesara in momentul desfacerii contractului de munca. O alta interpretare gresita este aceea ca un salariat trebuie sa lucreze fix 48 de ore pe saptamana. In plus, negocierea normelor de munca, ar trebui sa se faca, in opinia CIS, in cazul in care muncitorul este platit la norma.
Potrivit aceleiasi surse, cursurile de formare profesionala nu trebuie acordate tuturor angajatilor dintr-o companie, ci trebuie instruit un cuantum din masa salariala. Problemele ridicate de CIS au intrunit acordul tuturor reprezentantilor asociatilor si uniunilor patronale participante, care solicita “imbunatatirea cadrului legislativ actual de pe piata muncii”. Nemultumirile patronatului sunt vazute de Smaranda Dobrescu ca “un bun prilej pentru organizarea unor dezbateri publice unde patronatele sa vina de data aceasta cu propuneri punctuale”.
Florentina Iana

Recomandarile Consiliului Investitorilor Straini

– Eliminarea constituirii unui fond special de garantare in caz de faliment
– Impunerea unui numar maxim de 48 de ore de munca pe saptamana, ca medie calculata pe durata unui an
– Simplificarea procedurilor de angajare si concediere a salariatilor
– Eliminarea clauzei de neconcurenta prin care angajatorul este obligat la o plata suplimentara de 25 la suta din salariul de baza
– Negocierea normelor de munca doar in cazul in care salariatul este platit la norma
– Instruirea angajatilor in functie de necesitatile de dezvoltare ale companiei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s