Facturarea individuala o promisiune fara acoperire

Mihaela Balea, Gabriela Palade
Joi, 23 Septembrie 2004
Facturarea individuala a consumului de apa calda si caldura pare deocamdata o promisiune guvernamentala greu de indeplinit, nicidecum o rezolvare imediata a problemelor cu care se confrunta iarna abonatii sistemului centralizat de termoficare. Nu este de ajuns sa fii bun-platnic, sa aloci citeva milioane bune de lei pentru a-ti monta aparate de masurat consumul de apa calda si caldura si sa vrei sa inchei contract individual.

Ca sa primeasca factura individuala, proprietarul cu cheltuielile la zi depinde in continuare de vecinul rau-platnic, de cit de “capabil” este reprezentantul asociatiei de proprietari, de programul de contorizare a orasului si, nu in ultimul rind, de dispozitiile furnizorului. Necesare, normele aprobate de ANRSC vor fi extrem de greu de aplicat in primul rind din cauza birocratiei. Reprezentantii asociatiilor de proprietari spun deja ca masura nu va putea fi aplicata in aceasta iarna.
La inceputul saptaminii, ANRSC a prezentat un pachet de norme care permit trecerea la facturi individuale de energie termica. Aceasta nu inseamna insa ca proprietarul unui apartament poate cere direct furnizorului trecerea pe contract individual, doar asociatia fiind cea care poate solicita acest lucru. Dupa ce toti locatarii isi dau acordul, conducerea asociatiei pregateste un dosar de sute de file pe care il trimite regiei. Furnizorul are la dispozitie trei luni pentru a analiza cererea primita. Abia de-atunci incolo pot spera proprietarii la facturi individuale. “Sistemul este atit de birocratic incit ii va descuraja pe multi”, ne-au marturisit specialisti in domeniul energetic. Acelasi lucru il spune si Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat. El nu neaga nevoia de norme pentru individualizarea consumului, insa apreciaza ca pentru o perioada vor fi greu de pus in practica. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari, sustine ca masura este pur electorala deoarece factura individuala se emite doar pe baza contractului individual. “Conventia de facturare este o anexa la contractul dintre asociatie si regie, nu are puterea unui contract individual”, precizeaza Opaina.
Cine poate opta pentru facturi individuale
“Trecerea la facturi individuale este posibila doar acolo unde blocul are contor de energie termica la scara, iar proprietarii fie nu au deloc apometre si repartitoare, fie sint contorizati 100a”, explica reprezentantii ANRSC. In blocurile unde numai o parte din proprietari si-au montat apometre, factura individuala se va calcula fara a tine cont de apometre. Conform responsabililor ANRSC, furnizorul va fi cel care va emite facturile individuale. Ioan Radu, presedintele ANRSC, ne-a spus ieri ca au ales ca asociatia sa depuna dosarul pentru facturi individuale in loc sa permita proprietarului acest lucru pentru ca s-au gindit ca unele documente s-ar putea pierde pe drum. El a adaugat insa ca sistemul ar putea beneficia de imbunatatiri, pachetul aprobat fiind doar un prim pas.
Consumul mediu, baza de calcul a facturii individuale
In cazul blocurilor unde nu toate apartamentele au contoare individuale, regia de energie termica se substituie practic asociatiei de proprietari. Regia primeste de la aceasta un tabel cu numarul persoanelor pe apartament si suprafata utila (incalzita) a fiecarui apartament. Aceste date constituie baza de calcul a viitoarelor facturi individuale.
Cum procedeaza furnizorul in acest caz? “Stabileste un consum mediu de apa calda pe persoana (tinind cont de facturile ultimelor trei luni) si un altul de caldura pe metru patrat de suprafata utila, apoi calculeaza facturile in functie de numarul de persoane din fiecare familie si de marimea apartamentului ocupat”, ne-a explicat unul dintre directorii ANRSC. Practic, rezulta ca acolo unde doar o parte din proprietari si-au montat apometre, acestea nu vor fi luate in calcul.
Factura pe baza consumului individual va putea fi emisa doar in blocurile unde toata lumea si-a montat apometre si repartitoare. Si in acest caz, factura se emite tot de furnizorul de energie termica, dar in baza masuratorilor efectuate de firmele care au montat aparatele. Acestea vin si citesc contoarele individuale si transmit furnizorului datele culese, in 72 de ore de la data stabilita prin contract. Daca depaseste termenul, regia de energie termica are dreptul sa emita facturi individuale calculate in regim pausal. Sistemul implica insa, pe linga contractul cu RADET, un altul cu o societate specializata in citirea repartitoarelor si apometrelor din apartamente, deci cheltuieli suplimentare. Metodologia va putea fi aplicata in doar 3a din apartamentele din Romania, acesta fiind procentul locuintelor contorizate individual integral (apa calda si caldura), raportat recent de cea mai mare firma de profil de la noi.
Deja o parte din administratori spun ca nu inteleg nimic din noile norme si ca nu considera normal ca acolo unde oamenii si-au montat contoare individuale pe cheltuiala proprie acestea sa nu fie luate in considerare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s