Gheorghe Barbu a promis o revolutie in fiscalitatea pe forta de munca

 

La audierile in Parlament

„O sa va votam in unanimitate ca ministru al Muncii, pentru ca programul pe care ni l-ati prezentat nu face decat sa intareasca masurile adoptate de guvernul Nastase”, i-a spus, luni seara, Marian Sarbu, fost ministru al Muncii, in numele parlamentarilor PSD, candidatului guvernului Tariceanu, Gheorghe Barbu. Intr-adevar, la sfarsitul audierilor parlamentare care au durat aproape doua ore, Barbu nu a primit nici un vot impotriva. Parlamentarii nici macar nu s-au mai sinchisit sa voteze secret.

Dupa ce l-au tocat marunt cu intrebari la care, in mare parte, n-au primit decat declaratii de bune intentii, PSD-istii au cerut intreruperea sedintei pe motiv ca mai au si alti ministri de audiat si au ridicat rapid mainile, dandu-i cale libera spre investitura. Iata, pe scurt, schita programului prezentat de Gheorghe Barbu. Gheorghe Barbu si-a inceput prezentarea programului anuntand o „adevarata revolutie” in fiscalitatea pe forta de munca. Impozitele pe venit si profit vor scadea imediat si, in timp, vor fi reduse si taxele sociale. N-a precizat insa procentele si etapizarea acestor scaderi. Intrebat de Marian Sarbu ce influenta crede ca va avea introducerea cotei unice de impozitare asupra Bugetului Asigurarilor Sociale, Barbu a raspuns: „Aceasta estimare a fost facuta de oameni competenti din domeniu (…) Au fost facute teste de sustenabilitate a sistemului si au fost estimate riscurile aferente introducerii cotei unice. (…) Nivelul de 16 la suta nu a fost ales la intamplare, ci din studiul cotei reale care se colecteaza – 15,6 la suta in cazul impozitului pe salarii si 15,8 la suta in cazul impozitului pe profit. Estimam ca in urmatoarele 6 luni vom avea o oarecare scadere a veniturilor, dar ulterior acestea vor creste”, a explicat Barbu. Sarbu i-a replicat ca, in comparatie cu grila de impozitare progresiva adoptata de guvernul Nastase pentru 2005, varianta cotei unice de impozitare va duce la scaderea veniturilor a circa 60 la suta dintre salariati, respectiv a celor cu salarii brute cuprinse intre 4 si 8 milioane de lei. Barbu a recunoscut ca acestia vor pierde, insa „doar” cateva zeci de mii de lei pe luna. Cum Alianta D.A. a promis in campania electorala ca nimeni nu va pierde prin introducerea cotei unice de impozitare, Barbu a oferit, in premiera, si o solutie. Pentru cei cu salarii cuprinse intre 4 si 8 milioane de lei brut va creste suma deductibila, cea care se scade din salariul brut inainte de calcularea impozitului. Deocamdata, pentru 2005, acesta suma deductibila a fost stabilita la un nivel egal pentru toti salariatii – 2.200.000 de lei. Barbu nu a precizat cum va fi modificata.
In urmatorii 4 ani, salariul va creste cu numai 60 la suta, iar pensiile cu 30 la suta
Cu toata „revolutia fiscala” anuntata, estimarile lui Gheorghe Barbu privind cresterea salariului mediu sunt sumbre. La sfarsitul lui 2008, cresterea nu va fi mai mare de 60 la suta din valoarea actuala, atat pentru bugetari, cat si pentru restul salariatilor. Precizam ca un studiu recent al „Economist Intelligence Unit” arata ca forta de munca din Romania este cea mai ieftina din regiune. Romanii castiga 0,95 dolari pentru o ora de munca, fata de 7,71 de dolari in Slovenia si 4,37 de dolari in Ungaria. O crestere de 60 la suta in 4 ani ne va situa in continuare pe ultimul loc in acest clasament. In privinta pensiilor, Barbu a anuntat ca intentioneaza sa continue recalcularea inceputa de guvernul Nastase, dar intr-un ritm mai accelerat. N-a precizat cat de accelerat, explicand ca acest lucru depinde de resursele financiare pe care le va avea la dispozitie. Dupa recalculare, pensiile vor fi majorate de doua ori in 4 ani, astfel incat la finele lui 2008 vor fi cu 30 la suta mai mari, in termeni reali, fata de nivelul actual. De asemenea, va urgenta si aplicarea legilor privind pensiile administrate privat, atat cele obligatorii, cat si cele optionale.


Bugetul Asigurarilor Sociale va fi usurat prin trecerea unor cheltuieli la Bugetul de stat
Barbu a anuntat ca pensiile agricultorilor, indemnizatiile acordate mamelor pentru ingrijirea copilului si alte cheltuieli neacoperite de cotizatiile beneficiarilor vor fi diminuate sau vor fi scoase din Bugetul Asigurarilor Sociale si trecute la Bugetul de stat. In cazul agricultorilor, pensiile vor creste, dar candidatul la functia de ministru al Muncii n-a precizat cand si cu cat. Alocatiile pentru copii se vor dubla – de la 5 euro, valoarea acestora in prezent, la 10 euro -, iar de indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la varsta de doi ani vor beneficia si mamele care nu au platit CAS. Dan Mircea Popescu, fostul ministru al Muncii, l-a intrebat daca programele cele mai costisitoare ale guvernului Nastase – cornul si laptele, ajutoarele pentru elevi si ajutoarele de incalzire – vor fi mentinute, iar Barbu a raspuns „da”.
Indemnizatia de somaj va creste
Indemnizatia de somaj va avea doua componente: cea actuala, care reprezinta 75 la suta din salariul minim pe economie, si o alta ce va fi stabilita in functie de stagiul de cotizare al beneficiarului. In plus, pentru stimularea aparitiei de noi locuri de munca, vor fi pastrate, cu mici modificari, creditele si bonificatiile acordate firmelor care angajeaza someri, absolventi, unici intretinatori de familie, persoane peste 45 de ani. De asemenea, venitul minim garantat nu se va mai acorda persoanelor care refuza cel putin 3 oferte de locuri de munca.
Schimbari legislative
Gheorghe Barbu a declarat ca intentioneaza sa modifice Codul Muncii, in sensul „flexibilizarii pietei fortei de munca”. Aceste modificari nu vor fi facute decat cu acordul sindicatelor si patronatelor, a mai precizat el. Vor fi adoptate cat mai rapid legile complementare Codului, fara de care aplicarea acestuia nu este posibila. Casele de pensii, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si celelalte „anexe” ale Ministerului Muncii vor deveni autonome. Barbu si-a luat angajamentul ca nu va introduce nici un proiect sub forma de ordonanta de urgenta decat in caz de forta majora.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s