Guvernul scumpeste gigacaloria si interzice debransarea

De la 1 august,
Contorizatii vor plati mai mult decat consuma, iar cei cu centrale de apartament ar putea fi obligati sa renunte la ele
Dupa ce, in iarna pre-electorala, facturile la intretinere ale romanilor au fost mai mici cu 11 la suta decat in anul precedent, din august Executivul va arunca in aer pretul gigacaloriei. Acesta va creste, in prima etapa, cu 12 la suta, urmand ca, pana in 2007, abonatii sa plateasca pretul real de producere a energiei termice, adica de trei ori mai mult. Primele majorari ale facturilor se vor face simtite dupa alegerile din noiembrie. Acestea vor fi resimtite si de cei contorizati, dar si de cei cu centrale de apartament.

Printr-o strategie de reforma a sistemului de incalzire centralizat, ce urmeaza a fi materializata intr-o ordonanta de urgenta si o hotarare de Guvern, autoritatile locale vor avea sarcina de a-i „suda” pe romani de calorifere. Pentru a salva imediat sistemele de termoficare existente, Executivul le cere primariilor „sa incerce sa opreasca ritmul extrem de mare de debransari ale beneficiarilor de energie termica”, numarul debransatilor neputand sa creasca peste 21 la suta, cat este in prezent. Astfel, debransarea individuala va fi interzisa, renuntarea la sistemul centralizat de incalzire fiind permisa doar la nivel de asociatie de locatari. Chiar si pana la aparitia viitoarelor acte normative, debransarea este aproape imposibila. In 2004, regiile de termoficare si-au amintit de o lege veche de noua ani – Legea numarul 10/1995, privind calitatea in constructii. Conform acestui act normativ, „utilizatorii de energie termica au urmatoarele obligatii: sa nu modifice instalatiile de incalzire centrala aferente unui imobil condominial decat in baza unei documentatii tehnice care reconsidera ansamblul instalatiilor termice (…) Desfiintarea partiala a acestora se face numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un expert tehnic atestat”. Hatisul birocratic continua cu evaluari asupra efectelor produse de debransare si ale diminuarii necesarului de caldura produs, modul de repartizare a consumurilor, referat tehnic de specialitate etc. In privinta celor care si-au montat deja centrale termice de apartament, directorul Directiei pentru Comunitati Locale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Aureliu Dumitrescu, sustine ca „primariile vor fi cele care decid daca vor mentine sistemul centralizat si in ce zone. Daca centralele au fost modernizate, trebuie sa te asiguri ca nu arunci banii, ca ai clienti”. Mai mult, Dumitrescu nu exclude posibilitatea ca, dupa un termen stabilit de primarii, posesorii de centrale de apartament sa fie obligati sa renunte la ele, fara plata vreunei despagubiri. Nici contorizatii nu vor scapa cu facturi mai mici. Guvernantii propun impartirea in doua a facturii de energie termica. Intre 30 la suta si 50 la suta din factura blocului va fi repartizata in functie de suprafata utila a apartamentului, restul urmand sa fie platit pe baza consumului masurat individual. Factura va fi calculata si in functie de spatiul apartamentului, ceea ce inseamna, practic, revenirea la o modalitate indelung contestata si, in final, abrogata. In aceste conditii, ca o batjocura, Executivul promite populatiei defavorizate contoare gratuite pentru masurarea consumului „real” de energie termica si mentinerea ajutoarelor pentru caldura.
Ultima ora
In sedinta de joi, Executivul va aproba un act normativ prin care contorizarea consumului de energie termica sa devina obligatorie. Contorizarea individuala a apartamentelor prin montarea de robinete termostat si repartitoare de costuri ar urma sa se realizeze pana in 2006.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s