In cinci ani, numarul liceenilor a scazut la jumatate

 Saracia si grija zilei de maine au rarit randurile elevilor din clasa a IX-a

In cinci ani, numarul liceenilor a scazut la jumatate

Alexandru Calmacu

Numarul liceenilor a scazut la jumatate in ultimii cinci ani. Pentru anul scolar 2004-2005 s-au aprobat, prin Hotarare de Guvern, 315.000 de locuri, cursuri de zi, la clasele a IX-a de liceu si, respectiv, anul I de la scolile de arte si meserii. „Principala cauza a micsorarii numarului de locuri pentru clasele a IX-a de liceu, fenomen care de altfel se perpetueaza an de an, este scaderea demografica a populatiei.

Numarul elevilor de varsta scolara s-a diminuat de la o promotie la alta, iar la stabilirea numarului de locuri la liceu s-au luat in calcul efectivele absolventilor de clasa a VIII-a, plus eventualele reveniri in sistem ale celor din seriile anterioare”, ne-a declarat Constantin Treistar, seful Directiei Generale pentru Invatamantul Preuniversitar.

O alta cauza, care sta la baza acestui fenomen, este abandonul scolar.

Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei si Cercetarii, anual, in trecerea de la ciclul gimnazial la cel liceal, multi absolventi de clasa a VIII-a, mai ales din mediul rural, au renuntat la scoala.

Abandonul, o preocupare europeana

Potrivit specialistilor de la Directia Generala Evaluare, Prognoze, Strategii si Programe din cadrul MEC, „procentajul abandonului scolar, la acest nivel de scolarizare, este aproape acelasi in mai toate tarile din Uniunea Europeana”. In acest sens, exista o preocupare europeana privind eradicarea acestui fenomen, desi cauzele difera de la o zona la alta. Mai mult, „in Romania, cifra de scolarizare nu este determinata din cauza unor factori subiectivi. Nu exista la baza vreo politica restrictiva, ci, in stabilirea numarului de locuri, se tine cont numai de populatia scolara existenta”, a concluzionat profesorul Constantin Treistar.

Cele mai afectate judete in privinta ocuparii locurilor din licee sunt cele situate in preajma marilor orase. Multi elevi migreaza spre liceele cu prestigiu, preferand sa faca naveta decat sa continue studiile la aceleasi specializari din localitatile de domiciliu. Insa, din anul scolar viitor, aceasta migratie va disparea, deoarece se trece la invatamantul obligatoriu de zece ani.

Intre 5% si 8% din elevi parasesc scolile

George Calota, consilier in cadrul Directiei Generale Evaluare, Prognoze, Strategii si Programe din Invatamantul Preuniversitar: „Intre 5-8% avem pierderi anuale la populatia scolara, in momentul trecerii de la nivelul gimnazial la cel liceal. Numarul de locuri pentru clasa a IX-a n-a fost niciodata mai mic decat numarul absolventilor dintr-o promotie. In ultimii ani, numarul total de locuri a fost repartizat astfel: 60% pentru licee si 40% pentru invatamantul tehnic si profesional”.
gardianul. 5.05.04

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s