Inspectorii ANC au aplicat amenzi in valoare de peste 15 miliarde lei

Peste 17% dintre firmele de constructii utilizeaza munca la negru
* * Trei societati au fost inchise, iar la alte 24 de santiere a fost sistata activitatea, deoarece exista pericolul de accidentare a salariatilor
Peste 580 de firme de constructii din Romania utilizeaza forta de munca la negru, ceea ce reprezinta aproximativ 17,6% din numarul total al agentilor economici cu acest profil de activitate, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Control. In cadrul Campaniei nationale pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale si a respectarii legislatiei referitoare la sanatatea si securitatea in munca din domeniul constructiilor, au fost verificate, in decurs de o saptamana, 3.333 de firme de profil, cu un numar total de 186.324 salariati.

 Numarul angajatilor care au fost prinsi muncind la negru se cifreaza la 1.947, multi dintre agentii economici preferand sa inregistreze pe banda rulanta contractele de munca, numarul de contracte duse in graba la inspectoratele de munca fiind mai mare cu 26% fata de perioadele anterioare. La capitolul securitate si sanatate in munca, inspectorii ANC au depistat 13.032 deficiente cauzate de nerespectarea normelor legale in acest domeniu. Din totalul de 10.818 masuri luate pentru remedierea acestor abateri, s-a dispus inchiderea a trei societati, sistarea activitatii la 24 de santiere si la 37 de lucrari, dar si oprirea din functiune a 276 de echipamente tehnice. In ceea ce priveste volumul sanctiunilor, acesta a fost destul de consistent, insumand peste 15 miliarde lei, din care aproape 12 miliarde lei pentru munca la negru. „Inainte de toate, munca la negru lipseste lucratorul de drepturile pe care le are in conformitate cu legea in calitate de angajat. Acesta este lipsit de drepturile elementare care ii revin: asigurari de sanatate, de somaj, asigurari sociale de pensii si alte drepturi. Autoritatea Nationala de Control atrage atentia potentialilor angajati la negru ca este necesar ca ei sa cunoasca neajunsurile care deriva din aceasta „calitate”, drepturile care le sunt incalcate si sa refuze statutul ilegal de muncitor la negru”, a declarat seful ANC, Ionel Blanculescu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s