KPMG:Codul fiscal trebuie sa reflecte strategia economica pe termen mediu

 In cadrul unei analize generale privind economia din Europa Centrala si de Est, Richard Ebling, presedinte KPMG CEE, a estimat ca „intarzierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate si nu o amenintare si totodata o sansa de a invata de la altii”.
In ultimii trei ani s-a inregistrat o crestere slaba in zona euro, aceasta aflandu-se in pragul recesiunii din cauza reformelor structurale incetinite si a Pactului de stabilitate.
In aceste conditii, Italia va avea o crestere de aproximativ 1 la suta si Anglia de 1,7 la suta in anul 2003, iar Franta a ajuns la nivelul 0, a estimat Richard Ebling.


Europa Centrala si de Est a inregistrat cea mai mare crestere economica la nivel global in ultimii patru ani care va continua in urmatorii 3-5 ani. Polonia, Cehia si Slovacia au devenit piete competitive, dar regiunea centrala si de est nu asigura decat 3 la suta din cresterea globala, potrivit lui Ebling.
Romania si Croatia inregistreaza o crestere a vanzarilor de peste 10 la suta. Bulgaria sta bine la capitolul macroeconomic dar mediul de afaceri este inca ostil, estimeaza Ebling.
IMM-urile reprezinta cheia
pentru intrarea in UE
Potrivit presedintelui KPMG, Europa Centrala si de Est, Romania ar trebui sa se bazeze pe sisteme de monitorizare si control mai stricte, sa atraga investitii pe piata mijlocie, IMM-urile reprezentand cheia aderarii la UE.
KPMG opereaza in Romania din 1994, avand birouri in Bucuresti si Timisoara. Serviciile principale oferite includ audit, consultanta in afaceri, consultanta fiscala si financiara.
Referitor la Codul fiscal, Niculae Done, Tax Partner KPMG Romania a declarat ca „ideea de adoptare de catre Romania a unui Cod fiscal reprezinta un semnal de schimbare foarte important in orientarea economiei romanesti, cu atat mai mult cu cat cuprinde si reguli de impozitare conforme cu legislatia aplicabila in Uniunea Europeana”.
Totusi Codul fiscal trebuie sa fie vazut nu numai ca un act normativ care sa reglementeze politicile si masurile fiscale ci ar trebui sa reflecte strategia economica generala pe o perioada medie de timp, creandu-se astfel premisele cunoasterii de perspectiva a fiscalitatii, atat pentru platitorii de impozite si taxe, cat si pentru autoritatea fiscala. Existenta unei asemenea strategii este una din premisele deciziei de a investi in Romania, a declarat Niculae Done.
Proiectul Codului fiscal mai are unele aspecte neclare ce pot genera dispute intre organele de control fiscal si platitorii de impozite si taxe, cum ar fi nedefinirea unor termeni utilizati in text, sediul conducerii efective, ca subiect al impozitului pe profit si centrul intereselor vitale, ca o conditie in stabilirea rezidentei fiscale a unei persoane fizice.
Totodata, noile reguli de impozitare referitoare la reorganizarea si lichidarea companiilor trebuie revazute pentru a fi mai clare. Exista ambiguitati in determinarea bazelor impozabile, nefiind precizate criteriile de recunoastere fiscala a veniturilor, respectiv a cheltuielilor, a declarat Niculae Done. (Raluca Badiceanu)

Firmele straine din Romania se asteapta la imbunatatirea activitatii

Firmele internationale din Romania apreciaza ca activitatea lor economica a cunoscut o usoara imbunatatire in trimestrul al doilea si preconizeaza o evolutie similara pentru perioada iulie-septembrie, potrivit barometrului realizat de firma de consultanta KPMG Romania.
Studiul este realizat de KPMG la intervale de trei luni, iar respondentii sunt 80 de companii internationale care activeaza pe piata romaneasca.
Jumatate dintre participanti au aratat ca activitatea lor s-a imbunatatit in trimestrul al doilea, in vreme ce 11% au raportat o inrautatire, iar 39% au afirmat ca evolutia a fost constanta.
In ceea ce priveste trimestrul al treilea, nu au existat previziuni de ajustare in sens negativ a activitatii, 48% dintre companii prognozand evolutii favorabile, iar 52% o mentinere la acelasi nivel.
Situatia financiara a fost, de asemenea, apreciata ca avand o evolutie pozitiva, mentinuta si in trimestrul al treilea. Se remarca faptul ca nici una dintre companii nu a anticipat inrautatirea situatiei financiare.
In acelasi timp, numarul celor care anticipeaza o scadere a volumului de investitii a crescut de la 12% la 13%, in conditiile in care doar 39% dintre firme apreciaza ca nivelul sumelor investite va avansa.
In plus, 17% dintre companii, cu opt procente mai mult in comparatie cu al doilea trimestru, au afirmat ca vor recurge la disponibilizari de personal.

Introducerea cotei unice va ajuta Romania in mediul competitiv din regiune

Romania ar trebui sa aplice cota unica de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, intrucat aceasta stimuleaza investitiile si va permite tarii sa faca fata mediului competitiv in care se afla, a declarat, tot ieri Victor Kevehazi, partener la KPMG Romania.
La randul sau, Niculae Done, a spus ca ideea cotei unice ar da un semnal foarte bun atat pentru cetatenii romani, cat si pentru persoanele straine care lucreaza in Romania.
„Aceasta masura e de natura sa lase mai multi bani la dispozitia oamenilor pentru ca acestia sa faca investitii. Nu trebuie vazuta ca o mare lovitura, dar e necesar sa fie luate in considerare efectele ei in viitor”, a adaugat Done.
El a precizat ca nivelul stabilit pentru cota unica reprezinta o chestiune de analiza a veniturilor bugetare.
Executivul a acceptat, in urma cu doua saptamani, introducerea unei cote unice de impozit de 23% pentru veniturile persoanelor fizice, aceasta prevedere urmand sa fie introdusa in proiectul de lege privind Codul fiscal, care este prevazut sa intre in vigoare la inceputul anului 2004.
In prezent, cotele de impozitare cresc progresiv, in functie de castigurile realizate. Treptele de impozitare sunt 18%, 23%, 28%, 34% si 40%.
In plus, oficialul KPMG a sustinut adoptarea Codului de Procedura Fiscala si a Codului de Conduita si Disciplina pentru controlorii fiscali, pentru a asigura aplicarea coerenta a legii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s