Ministerul Muncii sustine ca valoarea cosului minim de consum nu mai trebuie calculata trimestrial

Pentru ca inflatia a scazut sub 10 la suta
Ministerul Muncii sustine ca valoarea cosului minim de consum nu mai trebuie calculata trimestrial
Ceea ce nu vede ministra Elena Dumitru este ca in structura cosului cea mai importanta pondere o ocupa cheltuielile cu energia termica, electrica, gaze, la care preturile cresc vertiginos
Referitor la protestul tuturor confederatiilor sindicale privind „ingroparea de catre Guvern a cosului minim de consum”, Ministerul Muncii, initiatorul proiectului care va modifica legislatia actuala, ne informeaza ca sindicatele nu i-au inteles corect intentiile.

In comunicatul ministerului se spune ca nu se doreste desfiintarea cosului minim ca indicator socio-economic, ci doar schimbarea structurii sale prin Comisia pentru Indexare si Evaluare a Cosului Minim de Consum. Precizam ca aceasta comisie s-a infiintat in 2002 si, pana in prezent, s-a remarcat doar prin certuri intre membrii sai. in doi ani, comisia nu a reusit sa redacteze nici macar o schita a unei structuri a cosului minim de consum. Totodata, Ministerul Muncii ne informeaza ca nu mai considera necesara calcularea trimestriala a cosului, avand in vedere ca rata inflatiei in acest an si in viitor se estimeaza a se situa sub 10 la suta. Ce pare a nu intelege ministra Elena Dumitru este ca in structura actuala a cosului minim, cea mai mare pondere o ocupa cheltuielile cu energia termica, electrica, serviciile de apa si canalizare, gazele, transportul, serviciile medicale. Pretul acestora a crescut vertiginos in ultimii doi ani si va continua sa creasca cu mult peste 10 la suta. In ceea ce priveste protestul sindicatelor in legatura cu diferenta dintre salariul minim net pe economie (2.400.000 lei/luna) si salariul minim net rezultat din cosul minim (3.800.000 lei/luna), comunicatul ministerului ne lamureste bustean: „Textul proiectului de lege nu limiteaza utilizarea cosului minim de consum la stabilirea salariului minim ci, dimpotriva, extinde baza de fundamentare a politicilor sociale”. Conform sindicatelor, daca saracia din Romania s-ar fi masurat in functie de cosul minim de consum, cel care stabileste cheltuielile minime ale unei familii pentru a supravietui, Guvernul n-ar mai fi avut motive sa se laude cu scaderea numarului de persoane sarace. Precizam ca in calculele guvernamentale s-a luat drept barem de saracie un venit de 2 USD/zi/persoana, adica circa 2.000.000 de lei/luna (barem folosit de Banca Mondiala pe plan international).
Caterina NICOLAE
Adevarul. 9.06.04

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s