MODUL DE CALCUL AL RATELOR DE SĂRĂCIE

Pentru masurarea nivelului de bunastare a fost utilizat consumul gospodariilor.
Utilizarea veniturilor ar fi ridicat probleme datorita gradului ridicat de sezonalitate si dificultatilor de inregistrare a veniturilor informale

In indicatorul de consum au fost incluse:
Cheltuielile alimentare, serviciile, cumpararile de bunuri ne-alimentare precum si autoconsumul (consumul din productia proprie)
Valoarea de utilizare a principalelor bunuri durabile (frigider, autoturism, televizor etc.)

Datorita constrangerilor legate de disponibilitatea datelor indicatorul de consum nu include valoarea de utilizare a locuintei (chiria)

Pentru a asigura comparabilitatea in timp, indicatorul de consum a fost inflatat la preturile lunii Decembrie 2002 utilizand Indicele Preturilor de Consum pentru fiecare componenta (alimentar, nealimentar, servicii) şi deflatat la preţurile lunii decembrie 2003.

Pentru corectarea diferentelor intre “costul vietii” din mediul urban si cel din rural este utilizat un indice de preturi rural-urban construit pe baza anchetelor INS

Sezonalitatea consumului a fost ajustata cu ajutorul unui indice de sezonalitate

Comparabilitatea intre nevoile gospodariilor cu marimi si structuri diferite a fost asigurata prin construirea unei scale de echivalenta. Analizele utilizeaza consumul pe adult echivalent pentru masurarea nivelului de bunastare a gospodariilor.
 
Pragul saraciei

Raportul utilizeaza in principal doua praguri ale saraciei, ambele bazate pe o componenta alimentara si o componenta de bunuri ne-alimentare si servicii esentiale. Diferenta dintre cele doua praguri este data de modul in care e calculata componenta ne-alimentara.
 
I.Componenta alimentara – calculata ca valoare a unui cos alimentar cu un continut caloric de 2550 de calorii, tinand cont de structura consumului alimentar caracteristic populatiei din decilele 2 si 3
Valoarea acestei componente (prag alimentar) este de 994.957,705 Lei pe adult echivalent (in preturi Decembrie 2003 – urban)
II.Pragul saraciei – componenta ne-alimentara estimata ca acel nivel al consumului nealimentar pe care si-l permit gospodariile cu un consum alimentar egal cu pragul alimentar
Valoarea pragului de saracie este de 1.751.857,17 Lei pe adult echivalent (in preturi Decembrie 2003 – urban)
III.Pragul saraciei severe – componenta ne-alimentara este estimata ca acel nivel al consumului nealimentar pe care si-l permit gospodariile cu un consum total egal cu pragul alimentar
Valoarea pragului de saracie severa este de 1.210.210,778 Lei pe adult echivalent (in preturi Decembrie 2003 – urban).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s