Muncitorul imparte leafa cu statul


Impozitele pe salarii vor ajunge la 42-45% in perioada 2005-2006 * Cresterea veniturilor demnitarilor va acoperi de trei ori inflatia
Impozitele pe forta de munca vor scadea, in 2005-2006, pana la 42-45%, fata de 49% la inceputul anului 2004, continuand procesul care a dus la diminuarea contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS) cu 12 puncte in ultimii ani, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

El a precizat, de asemenea, ca strategia fiscala a Executivului prevede si diminuarea impozitului pe profit la 20%, fata de cota de 25% aplicata in prezent. „Referitor la impozitul pe profit va avea loc o restructurare, iar noi incercam sa convingem ca aplicarea cotei unice reprezinta o stimulare a muncii si, totodata, o simplificare a sistemului fiscal”, a mentionat Tanasescu. Ministrul Finantelor a subliniat importanta existentei unei politici fiscale predictibile. Potrivit lui Tanasescu, acordarea unor facilitati fiscale nu va mai avea un rol important in alcatuirea bugetelor. El a mai spus ca proiectul de buget pentru 2004 prevede acordarea de subventii unor societati aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), subventii care sunt acordate „nu direct, ca o cheltuiala, ci ca un minus la platile catre buget”. Ministrul a precizat ca doar doua sectoare beneficiaza de subventii, si anume sistemul de cai ferate si cel minier. In sectorul minier, subventiile vor fi reduse cu 25% in 2004, iar din 2007 acest sector nu va mai beneficia de fonduri de la buget. Facilitatile pentru societatile din subordinea MEC si MTCT se refera la sumele datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj, cu exceptia obligatiilor datorate din retinerile la sursa. In plus, mai multe societati de stat din domeniul irigatiilor, transportului feroviar si al industriei miniere vor primi subventii in valoare de 3000 de miliarde de lei (81,7 milioane de dolari) pentru achitarea consumului de energie electrica.
Salariile ministrilor cresc cu 40%
Salariile de baza ale ministrilor si cele ale secretarilor de stat vor creste, anul viitor, cu aproape 40%. Acest lucru reprezinta de aproximativ trei ori mai mult decat nivelul inflatiei prognozat pentru acest an. Potrivit proiectului Legii Bugetului de Stat pentru 2004, salariul lunar de baza al unui ministru va atinge 37,29 milioane de lei, in crestere cu 39,82% fata de anul precedent, cand retributia a fost de 26,66 milioane de lei, arata. In ceea ce priveste secretarii de stat, salariul va inregistra o majorare similara, de 38,2%, de la 23,33 milioane de lei la 32,63 milioane de lei. Inflatia pentru acest an este estimata la 14%, iar pentru sfarsitul anului 2004 Executivul a preconizat reducerea inflatiei la 9%. Media anuala a inflatiei pentru 2004 a fost anticipata la 11,5%. „Aceasta evolutie descrescatoare a ratei inflatiei este conditionata decisiv de transpunerea programelor de restructurare/privatizare, cu precadere in sfera utilitatilor publice, de ameliorare a disciplinei fiscale si impunerea politicii bugetare tari, in scopul eliminarii arieratelor financiare, precum si de intelegere a necesitatii mentinerii unor politici restrictive a veniturilor de catre toti partenerii sociali”, se arata in proiectul Legii bugetului. Cheltuielile de personal au fost proiectate sa detina o pondere de 5% din Produsul Intern Brut, aceeasi din acest an. (G.M.)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s