Noul Cod al Muncii se va schimba

Legea 53/2003 – din nou in dezbatere publica

Peste 130 de organizatii neguvernamentale din domeniul economic, respectiv patronate, asociatii profesionale si camere de comert au constituit in urma cu patru ani Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER). La inceputul acestei luni, in cadrul unei dezbateri publice pe marginea prevederilor noului Cod al Muncii, ADER a prezentat o serie de analize intocmite de catre dipl. ing. Anton Dobre – reprezentant al Asociatiei Investitorilor Straini din Romania ( AISR – membra ADER). Aceste puncte de vedere, si nu numai, sunt supuse astazi discutiilor in cadrul dezbaterii publice cu tema „Codul Muncii – necesitatea schimbarii reglementarilor in care apar ingerinte in actul de conducere si administrare”.


„Ar trebui sa se numeasca Codul nemuncii sau Lege privind protectia sociala a salariatilor prin finantare de catre angajator”, a preciaza Anton Dobre. Argumentul principal pentru sustinerea afirmatiei este dat de faptul ca, dintr-un total de 298 de articole, continand circa 3600 de randuri, despre munca propriu-zisa se face referire numai intr-un singur rand (obligatia de a realiza norma de munca), restul textului referindu-se in fapt la protectia sociala a salariatilor. „Asa cum este ea conceputa si implementata in economia reala romaneasca, Legea 53/2003 (Codul Muncii) induce, in mod subtil, in subconstientul marii mase a salariatilor doua idei nocive pentru orice economie de piata: salariatul este privit ca „victima” a patronului, iar patronul este asociat „exploatatorului fara scrupule”. Desi Codul Muncii situeaza, declarativ, cei doi parteneri sociali in pozitii de egalitate, obligand ca raporturile de munca sa se desfasoare numai pe baza de contracte scrise, negociate in conditii economice reciproc avantajoase, in realitate, chiar prin propriile prevederi incluse in text, transforma acest contract intr-unul in care o parte are numai avantaje, iar cealalta parte este singura participanta la pierderi”, se mai arata in analiza reprezenantului AISR.
Astfel, potrivit Codului Muncii, din totalul articolelor continute, raportul drepturilor angajat-angajator este de 246 la 58, drepturi directe 120 la 43, total obligatii 58 la 246, iar pentru obligatii directe raportul este de 15 la 126.
In ceea ce priveste proprietatea privata, Anton Dobre considera ca actualul Cod al Muncii trateaza subiectul cu o lipsa totala de respect. Angajatorul (investitorul) este un „rau necesar”: „rau” – intrucat pentru capitalul investit vrea un profit cat mai mare pentru el, in loc sa-l cedeze salariatilor si statului in cea mai mare parte si „necesar” – pentru ca atat locurile de munca, cat si aparatul administrativ al statului exista, se intretin si se autodezvolta datorita capitalului investitorilor privati.
Carmen POPESCU

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s