Patronii si muncitorii speciali

DECIZIE Contributia la asigurarile sociale pentru cele 50 de categorii „deosebite“ va fi mai mare cu 10%

Minerii, mecanicii de locomotiva, cei care lucreaza in domeniul forestier, portuar sau la metrou vor primi mai multi bani la salariu si se vor putea pensiona mai devreme. Motivele sunt legate de faptul ca Guvernul a aprobat de curand o hotarare care nu a fost deocamdata publicata in Monitorul Oficial si prin intermediul careia mai multe meserii au fost catalogate ca fiind unele speciale si deosebite.

 Daca pana in prezent categoriile salariatilor considerate speciale si deosebite erau doar patru, dupa aparitia acestei hotarari de guvern, numarul categoriilor va ajunge la 50. Sindicatele sunt multumite ca au reusit sa obtina aprobarea unui numar mare de activitati, in schimb, patronatelor nu le surade deloc aceasta modificare legislativa pentru ca vor fi nevoiti sa plateasca mai mult statului. Pe langa faptul ca persoanele care lucreaza in sectoarele respective de activitate vor primi sporuri mai multe si se vor putea pensiona mai repede, angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca pentru acestia cu aproape 10% mai mult la asigurarile sociale. Daca pentru un muncitor care lucreaza in conditii normale, contributia la asigurarile este de 35%, pentru unul care munceste in conditii deosebite, contributia este de 40%, iar pentru cel a carui activitate are caracter special, plata pentru asigurarile sociale este de 45%. „Contributia va fi cu 10% mai mare decat pentru conditiile normale. E un motiv pentru care angajatorilor ar putea sa nu le convina incadrarea altor meserii in categorii deosebite sau speciale“, a declarat presei locale Ion Chivoiu, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii si alte Asigurari Sociale din Vrancea.
Pentru a scapa de plata prea mare la asigurarile sociale, patronii vor fi nevoiti sa gaseasca tot felul de solutii pentru a fenta statul, cea mai convenabila fiind sa nu declare ca anumiti angajati muncesc in conditii deosebite sau speciale.
La negocierile care au avut loc inaintea adoptarii acestei hotarari de Guvern, sindicatele au reusit sa obtina incadrarea a cat mai multe activitati in conditii speciale si deosebite, iar patronatele nu le-au putut tine piept. „Noi am negociat si am obtinut multe activitati, inainte, cele care se incadrau in conditiile speciale si deosebite erau foarte putine, acum numarul lor se apropie de 50“, ne-a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
La conditiile speciale au fost incadrate activitati cum sunt cele desfasurate de personalul de pe platformele marine, la reparatiile de intretinere a morilor, prelucrare a sticlei, fabricarea fibrelor minerale artificiale, activitatea desfasurata de cei din turnatorii, otelarii si cea a zidarilor.
Totodata, cei care muncesc la instalatii care produc hidrogen sulfurat, apa grea sau care epureaza reziduri vor fi inclusi in categoriile speciale. Scafandrii si chesonierii sau cei care muncesc sub apa la suprapresiune vor beneficia de asemenea de sporuri.
Patronatele din domeniile vizate de aceste modificari legislative spun ca, deocamdata, asteapta ca hotararea Guvernului sa apara in Monitorul Oficial si apoi vor decide daca vor cere Executivului sa micsoreze numarul activitatilor incadrate ca fiind speciale si deosebite.
Simona Gheorghe 

Cotidianul, 4.09.03

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s