Romani, luati inapoi banii de la straini

Persoanele care au lucrat legal in strainatate pot recupera intre 10 si 40% din salariu. De curand, orice roman care a lucrat legal in strainatate are posibilitatea sa-si recupereze taxele retinute din salariu, apeland la serviciile companiei Taxback.com, care si-a deschis recent un birou in Cluj-Napoca. Orice persoana angajata cu contract de munca este implicit platitoare de taxe, indiferent de tara in care isi desfasoara activitatea.

Orice persoana angajata cu contract de munca este implicit platitoare de taxe, indiferent de tara in care isi desfasoara activitatea. Cei care au statut de nerezidenti au dreptul sa-si recupereze o parte din taxele platite, deoarece ei nu au beneficiat de serviciile pentru care au fost colectati banii respectivi.

 De exemplu, un cetatean roman (non-rezident) care a lucrat in Germania are dreptul sa solicite restituirea taxei pe venit (aplicabila doar cetatenilor germani si rezidentilor), taxei de biserica si taxei de solidaritate (bani destinati reconstructiei fostei Germanii de Est).
Procentele si natura taxelor retinute persoanelor angajate, deci si romanilor care au lucrat in strainatate, difera de la o tara la alta si, uneori, de la un an la altul, in functie de legislatia fiscala a fiecarui stat. In plus, taxarea variaza si in functie de statutul persoanei angajate, studentii de exemplu fiind taxati mai putin, comparativ cu alte categorii. In functie de aceste elemente, nivelul taxelor pe venit percepute in diverse tari este de: 10% -SUA, 29% – Australia, 33% – Olanda, 17% – Canada, 40% – Germania.
Recuperatorul de taxe
are comision de 12%
“stim ca pe oameni ii intereseaza sa afle exact ce suma isi vor putea recupera, dar pana nu cunoastem cazul concret al persoanei respective – unde a lucrat, in ce perioada si alte amanunte importante – este greu de dat un raspuns concret”- explica Silvana Dobos, Marketing Manager la biroul din Cluj-Napoca al companiei Taxback.
De retinut este faptul ca orice persoana interesata de recuperarea acestor bani poate solicita gratuit estimarea taxelor returnabile prin Internet, trimitand un e-mail la sdobos@taxback.com.
Privitor la comisionul practicat de Taxback, Silvana Dobos spune ca valoarea acestuia difera de la stat la stat (e vorba de statul care a incasat taxele), in primul rand in functie de cheltuielile pe care compania le face pentru returnerea taxelor. De exemplu, in tarile europene procedurile sunt mai complicate si, ca atare, mai costisitoare decat in SUA si Canada. Oricum, comisionul perceput de Taxback se situeaza, in medie, la circa 12% din suma de returnat. Cateva exemple: 10% in SUA, 12,5% in Marea Britanie, Irlanda, Canada si Japonia, 16,5% in Olanda si Belgia. Valoarea comisionului este unica plata pentru serviciile prestate de firma, incepand de la completarea declaratiei de venit global si pana la incasarea banilor. Trebuie adaugat ca Taxback nu cere plata comisionului in avans.
Durata de procesare a documentelor, dupa care cetatenii intra in posesia banilor, oscileaza in functie de complexitatea legislatiei fiscale a fiecarui stat si de rapiditatea cu care lucreaza serviciile de taxe din tarile respective. Timpul maxim de asteptare este de patru luni in SUA, doua luni in Irlanda, trei in Marea Britanie, sase in Germania si Olanda.

Solicitantii trebuie sa completeze formularul de inscriere fie online (la www.taxback.com), fie pe brosura oferita de biroul din Cluj, dupa care trimit aceluiasi birou (prin e-mail, fax sau posta) fisa fiscala (tax card, in engleza) si cumulatorul fiscal (final pay check, in aceeasi limba).
Aceste documente sunt transmise companiei Taxback din Irlanda, unde are loc procesarea cererilor de catre agenti de taxe profesionisti, care, in cateva zile, afla suma ce urmeaza sa fie returnata. De aici, documentele de evaluare si formularele sunt retransmise solicitantilor din Romania si acestia, daca sunt de acord cu sumele calculate, trebuie sa le semneze si sa le trimita biroului din Cluj.
Daca solicitantii nu mai poseda documentele fiscale necesare fie cer companiilor unde au lucrat sa le elibereze altele, fie imputernicesc Taxback sa faca acest lucru.
Taxback presteaza servicii de returnari de taxe pentru cetateni din SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Belgia, Luxemburg, Australia, Noua Zeelanda si Japonia, precum si pentru persoanele cu alte cetatenii care au lucrat in statele enumerate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s