Romania penultimul loc in Europa la dezvoltare umana

Magda Spiridon
Romania se situeaza pe penultimul loc intre tarile candidate la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste Indicele de Dezvoltare Umana (IDU), se arata in raportul realizat de Programul Natiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD).
In timp ce la nivel mondial, tara noastra se situeaza abia pe locul 72, tarile din UE ocupa pozitii fruntase: Suedia – 3, Olanda – 5, Belgia – 6, Danemarca – 11, Finlanda – 14, Luxemburg – 15, Franta – 17. Si tarile in curs de aderare ocupa pozitii onorabile la nivel mondial, pe cele mai avantajoase locuri situandu-se Cipru (25), Slovenia (26), Cehia (31).

Ce-i drept, Romania se situeaza peste Gana si Botswana, dar mult sub Bulgaria (57) si Trinidad Tobago (54). Primele trei locuri sunt ocupate de Norvegia, Islanda, Suedia, iar ultimele clasate sunt Bhutan, Sudan, Bangladesh, Congo si Togo. La alcatuirea clasamentului s-au luat in calcul, in primul rand, venitul pe cap de locuitor, speranta de viata si nivelul educational al populatiei, capitole la care Romania este codasa Europei.
Venitul pe cap de locuitor
Raportandu-se doar la continentul european, Romania ramane in topul tarilor codase, din punct de vedere al veniturilor si al puterii de cumparare. Cu un venit mediu anual pe cap de locuitor de 986 euro, tara noastra este inaintea Bulgariei, Rusiei, Belarus, Bosniei-Hertegovina, Albaniei, Ucrainei si Moldovei. Numai ca banii castigati de romani se ridica la nivelul a o treime din veniturile inregistrate de vecinii nostri din Ungaria, Republica Ceha sau Polonia, tari care, in clasamentul privind dezvoltarea umana, ocupa pozitiile 54, 32, respectiv 35. Pensia medie din Romania, a carei valoare nu depaseste 51,5 $, este de peste 30 de ori mai mica fata de media pensiei din tarile Uniunii Europene, care variaza intre 1.500 si 2.000 $. De asemenea, tara noastra are cel mai mic nivel al pensiilor dintre toate candidatele la integrare, se arata in buletinul statistic intocmit special pentru tarile respective. La acest capitol, suntem devansati chiar si de Bulgaria, unde media este de 56 $, si suntem la mare distanta de Slovenia (464 $), Cipru (388 $) si Polonia (250 $).
Speranta de viata si educatia
Statisticile arata ca romanii traiesc cu opt ani mai putin decat cetatenii Uniunii Europene. Speranta medie de viata in UE este de 75,3 ani pentru barbati si 81,4 pentru femei, in timp ce, in Romania, femeile traiesc, in medie, 75 de ani, iar barbatii, doar 66.
De asemenea, tara noastra conduce in topul numarului de analfabeti din Europa de Est, cu 6%, in randul persoanelor adulte, fata de Bulgaria, cu 5%, sau Ungaria, care are doar 2% analfabetism.
Nu suntem chiar ultimii
In pofida progresului global, in multe tari, Raportul de Dezvoltare Umana – 2003 indica o scadere drastica a nivelului de trai. Mai mult de un miliard de oameni lupta sa supravietuiasca avand un venit de mai putin de un dolar pe zi. Acestia nu au acces la serviciile de baza, de ocrotire a sanatatii si la aprovizionarea cu apa potabila. In multe dintre tarile in curs de dezvoltare, SIDA continua sa se raspandeasca fara control. Aproape 800 milioane de oameni (15% din populatia lumii) sufera de foame cronica. In tarile din Asia de Sud si din Africa, din zona de jos a Saharei, doar unul din trei copii are sansa de a termina scoala primara, iar in Asia de Sud, unul din patru copii nu are acces la educatie. In fiecare an, jumatate de milion de femei mor in timpul sarcinii sau la nasterea copilului. O femeie din Africa, din zona de jos a Saharei, este de 100 de ori mai supusa riscului sa moara in timpul sarcinii sau la nasterea copilului, comparativ cu o femeie din Europa de Vest.

Gardianul. 28.10.03

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s