Romania se confrunta cu un declin demografic grav

Acord intre Natiunile Unite si Ministerul Muncii

Marti 25 Mai 2004

Ieri, la Casa ONU, Elena Dumitru, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, si dr. Peer Sieben, reprezentantul UNFPA – Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie in Romania, au semnat Acordul de colaborare in domeniul populatiei si dezvoltarii.
Dr. Peer Sieben a declarat ca acordul se bazeaza pe un proiect finantat de Natiunile Unite cu 85.000 $ SUA, pentru urmatoarele 8 luni, in scopul imbunatatirii capacitatii nationale pentru cercetare si pregatire profesionala in domeniul populatiei si dezvoltarii. „Consideram acest document foarte important deoarece, impreuna cu Ministerul Muncii, se vor putea identifica factorii care au determinat declinul demografic grav cu care se confrunta Romania”, a precizat reprezentantul UNFPA.


Acesta a precizat ca populatia Romaniei a scazut cu aproape un milion de persoane intre cele doua recensaminte din 1992 si 2002, populatia peste 68 de ani a crescut foarte mult in aceasta perioada, iar sub 18 ani a scazut cu aproape doua milioane de persoane. Deoarece nu se cunosc toti factorii care au determinat scaderea populatiei, se doreste crearea unei baze de date, cu ajutorul facultatilor de sociologie din Bucuresti, Iasi, Cluj, al Institutului National de Statistica, Academiei Romane, in domeniul populatiei si dezvoltarii, necesara in elaborarea analizelor si formularea politicilor de profil.
Doamna ministru Elena Dumitru a mentionat ca Ministerul Muncii va primi asistenta tehnica si financiara pentru realizarea acestor obiective din partea UNFPA.
Se va infiinta un program de masterat in domeniul populatiei si dezvoltarii si va fi pregatita infiintarea Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, care va coordona elaborarea politicilor demografice. Aceasta institutie va fi creata ca urmare a unei hotarari de guvern, a mai precizat ministrul Muncii, aratand ca acest proiect se va realiza in afara oricaror implicatii politice.

Un articol de Magda Antoniu
Romania Libera. 25.05.04

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s