Salariatii problema ocrotiti de legislatia muncii

Cand vrea sa fuga de munca, imaginatia romanului nu are frontiere
Salariatii-problema, ocrotiti de legislatia muncii
In ultimii ani, o serie de investitori straini, cu precadere italieni, germani sau englezi, au decis sa-si deschida unitati de productie in localitati din judetul Arad. Motivul pentru care au ales sa investeasca in Romania a fost mana de lucru ieftina de aici si, spuneau ei atunci, seriozitatea muncitorilor romani.


Dar, in ultimul timp, conducerile societatilor comerciale care isi au ca punct de lucru localitatile din judetul Arad au observat o crestere alarmanta a numarului de muncitori care lipseau de la programul de lucru, motivand diferite boli pentru care prezentau certificate medicale si, desigur, concedii medicale pentru o perioada de doua pana la cinci zile.
Epidemie de… imbolnaviri subite!
Pusi pe ganduri de numeroasele cazuri de imbolnaviri subite, patronii straini au demarat anchete in randul celor declarati inapti medical pentru cateva zile.
Astfel, patronii impreuna cu medicii au descins la domiciliile angajatilor suferinzi, insa mare le-a fost mirarea cand nu i-a gasit pe acestia acasa ci, pe camp, la… cules de porumb.
„Am intrat la idei si am decis ca impreuna cu un medic sa mergem la fiecare acasa pentru a-i testa medical. Cand am ajuns la ei acasa, ni s-a comunicat ca persoanele respective erau la cules de porumb. Am decis sa nu le desfacem contractele de munca, dar la urmatoarele abateri nu-i vom mai ierta”, a declarat Fabio Monta, directorul pentru Romania a unui concern italian care detine puncte de lucru in judetul Arad.
Acelasi director a mai relatat si cum doi angajati au reusit sa vada meciul Romania – Danemarca atunci cand trebuia sa fie la munca. „Pe la ora 19.00 a venit la mine un muncitor care mi-a spus ca unui coleg ii este foarte rau si a chemat Salvarea cu ajutorul telefonul sau mobil. M-am bucurat cand am vazut ca Salvarea a ajuns asa repede sa-l ia pe muncitorul care statea indoit langa poarta fabricii. Pe la ora 22.00 am sunat la spital sa vad care era starea de sanatate a muncitorului. De la spital mi s-a spus ca in ultimele patru ore nu s-a facut nici o internare. Neincrezator, m-am dus la spital pentru a verifica la fata locului. Dar, asa cum am fost informat la telefon, nici un muncitor din fabrica mea nu era acolo. Asa ca am decis sa ma duc la el acasa. Cand am ajuns, muncitorul meu isi ineca in alcool amarul ratarii calificarii, alaturi de cel care ar fi trebuit sa-l duca la spital. Le-am spus ca-i iert daca imi spun cum au reusit sa rezolve cu masina Salvarii. Mi-au spus ca soferul de pe ambulanta era un prieten de-al lor, iar actiunea i-a costat un litru de tuica. Si pe ei i-am iertat”, spune Fabio Monta.
Rapiditatea concedierii, direct proportionala cu dimensiunea abaterii
Juristii in materie de legislatia muncii sustin ca procedura cea mai simpla de concediere se intalneste in cazul salariatilor care au gresit flagrant si au adus prejudicii grave societatii. Daca abaterea comisa este grava si de natura a afecta major procesul de productie sau realizare a obiectivelor institutiei, salariatul poate fi concediat la prima abatere. Si in acest caz, cercetarea disciplinara ramane in picioare. Angajatorul trebuie sa numeasca o persoana care sa cerceteze implicatiile asupra procesului de productie si sa propuna sanctiunile in raport cu atributiile de serviciu ale persoanei respective. Cu alte cuvinte, este mai putin grav ca o femeie de serviciu sa lipseasca mai multe zile de la serviciu si alta este ca un casier sa lipseasca atunci cand trebuie sa efectueze plati catre diferiti furnizori. Practic, persoana desemnata de angajator trebuie sa-l audieze pe invinuit, sa adune probe, sa audieze si doi martori.
Dupa ce au fost conturate toale elementele faptei considerate abatere, persoana desemnata intocmeste un referat, descrie abaterea, probele pe care le-a adunat, consecintele pentru societate, salariati, procesul de productie si propune sanctionarea. In astfel de situatii se poate merge pe desfacerea contractului de munca.
Etapele anevoioase ale concedierii
Exista insa si situatii in care, pentru a scapa de un angajat care greseste cate putin in fiecare zi, devine intr-adevar o problema. Potrivit noului Cod al muncii, exista patru etape care trebuie parcurse inainte de desfacerea contractului de munca pentru abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii. Prima este avertismentul scris, apoi suspendarea contractului de munca pentru o perioada de maximum 10 zile lucratoare, retrogradarea pentru o perioada ce nu poate depasi doua luni si reducerea salariului cu cinci pana la 10 procente pentru maximum trei luni. Abia apoi urmeaza concedierea.
Cu toate piedicile puse de legislatia in vigoare, o parte din angajatori au avut, totusi, rabdarea de a intocmi documentatia necesara pentru a inceta colaborarea cu unii salariati pe motiv de indisciplina sau pentru abateri repetate la locul de munca. Dar, comparativ cu aceeasi data a anului trecut, la inspectoratele de munca s-au inregistrat mult mai putine concedieri.
In cazul in care concedierea se dispune pe motiv medical, necorespunzator profesional sau ca urmare a reincadrarii unei persoane concediate ilegal, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului un alt post in unitate, compatibil cu pregatirea profesionala si capacitatea de munca. Daca nu dispune de aceste locuri, el trebuie sa apeleze la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca in vederea redistribuirii salariatului. In cazul concedierii din motive medicale, salariatul beneficiaza de o compensatie in conditiile stabilite prin contractul colectiv sau individual de munca.
Cu toate ca incetarea contractului de munca este interzisa inainte de parcurgerea acestor etape, legislatia in vigoare nu prevede sanctionarea patronilor care nu respecta reglementarile respective.
    Sorin Iordache

Curentul, 25.09.03

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s