Sindicatele, interesate de aplicarea unui contract colectiv de munca la nivel european

Miscarea sindicala europeana s-a reunit, pentru prima oara in istoria sa, intr-o tara a Europei Centrale si de Est, intr-un moment in care Europa trece intr-o noua etapa a istoriei sale. Congresul Confederatiei Europene a Sindicatelor, desfasurat la Praga, Cehia, este considerat unul al reinnoirii: secretarul general Emilio Gabaglio si secretarul general adjunct Jean Lapeyre isi parasesc posturile si, in urma lor, aproape toata conducerea executivului.

 In plus, sindicalistii si-au anuntat intentia de a-si mobiliza toate resursele pentru a face auzita vocea Europei sociale. Britanicul John Monks (care a fost secretar general al Congresului sindical – TUC) este cel desemnat sa preia conducerea confederatiei. La acest congres al CES au participat si reprezentantii celor mai importante confederatii din Romania. Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa” (prima organizatie sindicala din Romania, care a devenit membra CES in anul 1996 si al carei presedinte, Bogdan Hossu, este si membru in Comitetul director CES), Blocul National Sindical, CNSLR Fratia si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania. Toate cele patru confederatii sunt membre CES, cu mentiunea ca CSDR, din cauza neplatii cotizatiei, nu mai are drept de vot. Am solicitat opiniile despre congres reprezentantiilor acestor confederatii. Bogdan Hossu, presedinte CNS „Cartel Alfa”: „Este important ca sindicalistii europeni au ajuns sa-si defineasca principiile unui model social european care, evident, de acum inainte vor deveni revendicari pentru toate organizatiile sindicale, inclusiv pentru CES, urmand a fi cuprinse in directivele si in diferitele conventii pe domeniul social pe care Uniunea Europeana le va face cu tarile candidate, inclusiv cu tarile membre. Alt aspect important sunt demersurile facute pentru ca modelul social european, impreuna cu Carta sociala europeana sa devina componente ale viitoarei Constitutii europene. De fapt, miscarea sindicala europeana sustine transformarea UE intr-o noua entitate si reformele care se fac tuturor institutiilor europene, in acelasi timp promovand modelul social european si dimensiunea sociala. Tot important este si faptul ca revendicarile CES, apararea drepturilor lucratorilor legate de toate drepturile transfrontaliere, plecand de la contractul individual de munca pana la problemele legate de securitatea sociala, vor fi introduse in Constitutia europeana si vor fi introduse ca sa fie validate cu majoritate absoluta, si nu prin unanimitate”.
„Putem folosi experienta si greselile altora”
Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical: „Acest congres a avut loc intr-o perioada plina de evenimente pentru Uniunea Europeana. Faptul ca Praga, capitala Cehiei, care este invitata sa adere anul viitor la UE, a fost aleasa ca loc de desfasurare a congresului nu este intamplator. Dupa cum am constatat, pe toata durata lucrarilor a fost abordata o pozitie comuna CES, a intregii miscari sindicale fata de viitoarea arhitectura europeana, cu toate institutiile care ar trebui sa concure la functionarea ei. Incertitudinea care planeaza asupra viitorului Europei s-a transmis si participantilor la congres. Au fost interventii in contradictoriu, o astfel de imagine a fost preluata si de la Conventia europeana unde s-au intalnit politicienii. La nivel national noi am incercat sa promovam dezbateri publice pentru a incerca sa obtinem o optiune, nu neaparat a clasei politice, ci a intregii societati romanesti fata de noua arhitectura europeana. Nu s-a reusit decat foarte putin. Politicienii au acaparat discutiile si si-au asumat, spre surprinderea noastra, o anume pozitie. In privinta modelului social european, discutiile au fost extrem de aprinse, pentru ca acest concept e profund afectat de esecul unor politici economice si monetare. Exista inca mari incertitudini referitoare la acest model si daca mai adaugam si esecurile ca o consecinta a lipsei de reforma macroeconomica la nivel european ne dam seama de ceea ce se intampla. Insa se pune si problema noilor membri. Pentru noi, daca avem luciditatea si puterea pentru ca in urmatorii patru ani sa generam un proces de reforme economice, sociale, institutionale care sa ne fereasca de convulsiile care vor aparea in cadrul UE, vom putea sa modelam un sistem economic si social viabile. Noi putem folosi greselile si experienta celor 10 tari care se vor integra la UE, ne vom putea adapta mai usor, dar asta depinde doar de noi”.
Eficientizarea CES
Radu Minea, vicepresedintele CNSLR Fratia: „La acest congres s-a vorbit si despre sustinerea care trebuie data tarilor candidate, in sensul largirii Europei. O noutate la acest congres a reprezentat-o si participarea presedintelui uniunii patronale din UE, care a subliniat importanta colaborarii cu sindicatele, cu CES. In urma cu nici o zi, Valery Giscard d’Estaing, presedintele Conventiei Europene, s-a adresat de la tribuna congresului subliniind deschiderea, transparenta care se vrea utilizata prin participarea partenerilor sociali, a societatii civile in institutiile UE si care sa creeze din Europa un simbol al democratiei. In Constitutia europeana vor fi prevazute si componentele sociale. Dialogul social va fi o componenta a democratiei europene. Referitor la greve, vorbitorii au subiliniat ca acestea nu sunt actiuni depasite, condamnabile, ci un mod sanatos de a vindeca ceea ce nu merge bine intr-o intreprindere, societate etc. Despre contractul colectiv de munca la nivel european, de care s-a tot vorbit, cred ca acesta nu poate ramane decat la nivel de principii. Nu trebuie ignorat nici faptul ca la acest congres (al 10-lea) se incearca o eficientizare a Confederatiei europene, prin reducerea numarului de secretari confederali, prin transferarea unor probleme financiare confederatiilor membre. Se mai cauta metode de implicare mai profunda a Confederatiei Europene a Sindicatelor in cadrul Consiliului Economic si Social European, dar si in societatea civila, pentru luarea unor decizii in tarile candidate, pentru a creste impactul dialogului social, al activitatilor sindicale etc”.
Romulus Cristea
Romania Libera, 11.06,2003

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s