(SOCIAL EVENIMENT) GUVERN-CODUL MUNCII / Negocierile pentru Codul Muncii s-ar putea finaliza pînă la finele lunii mai

BUCUREŞTI, 10 apr (MEDIAFAX) – Reprezentanţii patronatelor şi cei ai sindicatelor intenţionează să finalizeze negocierile pentru modificarea Codului Muncii pînă la sfîrşitul lunii mai, urmînd ca amendamentele negociate să fie promovate ulterior de Guvern, sub forma unei iniţiative legislative.
 Aceasta a fost una dintre concluziile reuniunii consultative a reprezentanţilor Guvernului cu cei ai sindicatelor, patronatelor, instituţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale privind problematica dialogului social, organizată, sîmbătă, la Snagov, la iniţiativa premierului Călin Popescu Tăriceanu.


 Instituţiile internaţionale au fost reprezentate de şeful delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, de şeful Biroului Băncii Mondiale, Owaise Saadat, şi de reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România, Graeme Justice.
 „Scopul iniţiativei mele este de a relansa dialogul social, printr-o acţiune onestă, care să demonstreze importanţa pe care o acordăm partenerilor sociali şi colaborării cu aceştia pentru rezolvarea problemelor fundamentale cu care se confruntă România în procesul de modernizare şi de integrare europeană”, a spus Tăriceanu, în cadrul reuniunii.
 El a precizat că reuniunea nu îşi propune să suplinească rolul Consiliului Economic şi Social, ci să consolideze dialogul social, prin punerea faţă în faţă a partenerilor sociali şi a unor reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile, cu activitate relevantă în domeniul social.
 Dialogul social, reforma fiscală şi reforma pieţei muncii au fost, de altfel, principalele teme discutate în reuniunea de sîmbătă, prezidată de şeful Guvernului.
  În ceea ce priveşte dialogul social, din discuţii a rezultat necesitatea reformării Consiliului Economic şi Social, pentru a-l face mai eficient şi mai reprezentativ.
 O altă idee asupra căreia s-a convenit şi care a fost susţinută atît de sindicate, cît şi de patronate a fost crearea unor structuri de dialog social la nivelul regiunilor de dezvoltare.
 „Cred că sîntem de acord că este nevoie de o schimbare de legislaţie în domeniu, care să fie rezultatul unui acord între partenerii sociali”, a spus premierul.
 El i-a asigurat pe partenerii sociali că vor fi consultaţi de Guvern asupra tuturor politicilor economice şi reformei fiscale, explicînd că lipsa unor consultări „aprofundate” în ultimele luni a fost cauzată de necesitatea adoptării rapide a unor măsuri urgente şi nu de un eventual refuz al autorităţilor pentru a discuta cu societatea civilă.
 „Ştiu că pînă acum dialogul social nu a fost coerent. De aici a apărut o stare de nemulţumire şi poate chiar de neîncredere printre dumneavoastră. Nici eu nu sunt mulţumit de această situaţie. Dacă pînă acum consultarea a lăsat de dorit, aceasta s-a cauzat faptului că mecanismul instituţional nu a fost complet funcţional, iar timpul şi nevoile României ne-au presat să luăm cîteva decizii rapide. A fost vorba de situaţii de urgenţă şi nu de o politică de evitare a partenerilor sociali”, a precizat Tăriceanu. 
 În ceea ce priveşte reforma pieţei muncii, reprezentanţii patronatelor şi cei ai sindicatelor şi-au exprimat disponibilitatea să încheie negocierile asupra modificării Codului Muncii pînă la sfîrşitul lunii mai, urmînd ca  amendamentele negociate să fie promovate ulterior de Guvern.
  „Aşa cum am promis, Guvernul şi majoritatea parlamentară vor da sprijinul necesar flexibilizării Codului Muncii în varianta negociată de partenerii sociali. Prezenţa la reuniunea de astăzi a preşedinţilor comisiilor parlamentare pentru muncă este garanţia că Parlamentul va vota Codul Muncii aşa cum este el negociat de partenerii sociali”, a afirmat premierul.
 El a propus ca astfel de reuniuni consultative să fie organizate periodic, la fiecare trei-patru luni, în care să fie discutate cele mai importante probleme de pe agenda publică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s