Statistica oficiala se teme sa arate cheltuielile cu caldura

Eryka Lang
Marti, 25 Noiembrie 2003
O gospodarie obisnuita a trait in 2002 cu mai putin de 210 euro pe luna
O ancheta a Institutului National de Statistica (INS) arata ca romanul obisnuit a trait anul trecut cu mai putin de 73 de euro pe luna. Gospodaria medie – care in statistici este formata din doi adulti si un copil – a cheltuit in 2002 echivalentul a 208 euro (curs mediu BNR 1 euro = 31.255 lei), bani cu care a trebuit sa plateasca mincare, imbracaminte, facturi, taxe, impozite si… cam atit. Datele statistice arata ca, in bugetul unei familii de rind, contabilitatea este foarte simpla: veniturile abia acopera cheltuielile de stricta necesitate, iar ca sa ajunga, banii din leafa trebuie atent dramuiti.


Culmea: caldura, mai ieftina ca telefonul!
Doua treimi din gospodarii au spus ca nu pot face fata cheltuielilor lunare. Situatia este dramatica in cazul pensionarilor, somerilor si agricultorilor, insa nici salariatii nu o duc cu mult mai bine. In bugetul unei familii de oraseni, de exemplu, cel mai naprasnic lovesc facturile. Cea mai grea povara este plata caldurii, urmata de cea a curentului electric. Insa comentariul datelor statistice ocoleste cu grija evidentierea cheltuielilor de caldura, pe care le mascheaza sub denumirea ipocrita “servicii legate de locuinta”. Cheltuielile cu energia termica sint trecute totusi intr-un tabel, catre sfirsitul lucrarii, din care aflam ca, la oras, de pilda,  factura medie la caldura nu a depasit, in 2002, 190.000 de lei pe luna. Factura de telefon in schimb s-a apropiat de 300.000 de lei, iar cea de energie electrica de 250.000 de lei. Din acelasi tabel reiese ca o gospodarie de oraseni a platit, anul trecut, in contul chiriei, in medie, putin peste 50 de eurocenti pe luna.
Lunar, fiecare roman consuma in medie cam 30 de piini, arata INS in “Ancheta Bugetelor de Familie”. In 2002, consumul mediu anual de piine s-a ridicat la 18,8 kg, cu numai doua kilograme mai mult decit in 2001. Pentru pensionari si salariati, piinea este un aliment de baza, in cazul acestora consumul lunar fiind de peste 10 kg/persoana. Potrivit anchetei INS, agricultorii maninca mai putina piine decit toate categoriile luate in calcul, sub 9 kg/luna. In cazul lor, piinea este deseori inlocuita cu mamaliga, consumul de malai fiind de 3,2kg/lunar, mai mare decit toate celelalte categorii.
O fleicuta in plus
Dupa cum se precizeaza in analiza INS, consumul de carne si preparate din carne este scazut comparativ cu standardele din tarile dezvoltate. Anul trecut, consumul mediu lunar de carne proaspata pe persoana a fost de 2,3 kg, cu 100 de grame mai mult decit nivelul inregistrat in 2001. Adaugind si produsele din carne, precum mezelurile, consumul mediu lunar a ajuns, anul trecut, la 3,1 kg/persoana. Datele statistice arata ca patronii cheltuiesc mai multi bani pe carne si mezeluri, in coada clasamentul situindu-se agricultorii.
Pensionarii beau mai mult lapte
Fiecare roman bea, lunar, cam 6 litri de lapte, arata statisticile guvernului. In cazul acestui produs, consumul a ramas la nivelul din 2001. Pensionarii si agricultorii au depasit media lunara, in vreme ce somerii nu beau mai mult de 4,3 litri de lapte. Locuitorii de la sate beau cu aproape un litru de lapte mai mult decit orasenii. Cele mai mari diferente ale consumului de lapte se inregistreaza intre gospodariile formate dintr-o singura persoana (8 litri lunar) si cele din 6 sau chiar mai multe persoane (4,9 litri).
Solidaritate la cartof
Alimentul pe care il consuma in cantitati asemanatoare atit patronii, cit si salariatii, agricultorii, pensionarii sau somerii este cartoful, reiese din ancheta INS. Anul trecut, fiecare roman a mincat in medie un sac de cartofi (53 de kilograme). Dintre toate produsele alimentare de baza, fructele se consuma cel mai putin. Numai doua kilograme de persoana pe luna, comparativ cu cele 7 kg de legume care au revenit fiecarui roman. Cele mai multe fructe maninca patronii (3,6 kg), la polul opus situindu-se agricultorii, cu un consum mediu lunar de 1,4 kg fructe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s