Sute de angajatori, prinsi fara „casca de protectie”

Domeniul constructiilor, campion nedorit al muncii „la negru”
 

In cadrul campaniei nationale pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale si pentru verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniul constructiilor, campanie desfasurata in perioada 18 – 24 august 2003 de Inspectia Muncii, institutie aflata in coordonarea Autoritatii Nationale de Control, inspectorii de munca au controlat 3.333 de angajatori, cu un numar total de 186.324 salariati.


Pe perioada desfasurarii campaniei, la inspectoratele teritoriale de munca s-au inregistrat 44.263 contracte individuale de munca, cu 26% mai mult decat media saptamanala de 35.142 contracte inregistrate in primele sapte luni ale anului 2003.
Operatiunile de control s-au concentrat pe doua planuri. Primul a vizat domeniul relatiilor de munca, al raporturilor ce se stabilesc intre angajat si angajator, iar cel de-al doilea – domeniul sanatatii si securitatii in munca, anume respectarea aplicarii normelor generale de protectia muncii.
In total, amenzile au depasit 15 miliarde de lei
Dintre cei 3.333 de angajatori controlati, 586 au fost depistati ca foloseau personal fara forme legale de angajare, ceea ce reprezinta 17,6% din numarul total de angajatori controlati. Au fost astfel identificate 1.947 de persoane care desfasurau activitate fara forme legale de angajare, ceea ce reprezinta 1,04% din numarul total de salariati ai angajatorilor controlati.
Ca urmare a deficientelor constatate in actiunile de control desfasurate in timpul campaniei, inspectorii de munca au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 15.088,5 milioane de lei, din care 11.839 milioane de lei pentru munca fara forme legale de angajare.
Normele de securitate a muncii lasa de dorit
In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, in timpul desfasurarii controalelor in unitati, au fost constatate 13.032 deficiente cauzate de nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca si au fost dispuse 10.819 masuri in acest sens, pentru aducerea in conformitate cu legislatia in vigoare.
Inspectorii de munca au aplicat 1.465 de sanctiuni contraventionale unui numar total de 1.266 de agenti economici. Raportat la datele statistice inregistrate in campania desfasurata in domeniul constructiilor din anul 2002, se poate constata ca au fost aplicate cu 150% mai multe sanctiuni contraventionale decat in anul precedent, iar valoarea acestora a cunoscut tot o crestere de 150%, inregistrandu-se o valoare de 14.840 milioane de lei.
Sistarea activitatii, o masura la ordinea zilei
In unitatile in care s-a constatat ca exista pericol iminent de accidentare a angajatilor, au fost dispuse urmatoarele masuri de sistare a activitatii intregii societati – trei cazuri, sistarea activitatii santierului – 24 de cazuri, sistarea unor lucrari – 37 de cazuri, si oprirea din functiune a unor echipamente tehnice, in 276 cazuri.
Totodata, un indicator important de eficienta a activitatii de control desfasurata de catre inspectorii de munca in vederea identificarii angajatorilor din domeniul constructiilor care folosesc munca fara forme legale se reflecta in numarul de contracte individuale de munca inregistrate la inspectoratele teritoriale de munca, in perioada campaniei. Astfel, in perioada 18 – 25 august 2003, s-au inregistrat 44.263 de contracte individuale de munca, cu 26% mai mult decat media saptamanala de 35.142 de contracte inregistrate in primele sapte luni ale anului 2003.
„Salariatii” muncii „la negru”, defavorizati din toate punctele de vedere
Potentialii angajati „la negru” trebuie neaparat sa cunoasca neajunsurile care deriva din aceasta „calitate”, drepturile care le sunt incalcate si sa refuze statutul ilegal de „muncitor „la negru””.
Inainte de toate, munca „la negru” lipseste lucratorul de drepturile pe care le are in conformitate cu legea in calitate de angajat.
Astfel, intelegerea dintre angajator si angajat in urma careia angajatul presteaza munca in lipsa unui contract individual de munca sau conventie civila de prestari servicii, sustragerea angajatorului de la obligatia de a inregistra la inspectoratele de munca a contractelor de munca incheiate cu angajatii, neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba, utilizarea de catre persoanele fizice de personal casnic sau pentru efectuarea unor servicii si lucrari in gospodarii individuale fara incheierea unei forme de angajare, folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliera reprezinta tot atatea forme de fraudare a legislatiei in vigoare in domeniul muncii si protectiei sociale, avand consecinte extrem de grave asupra fiscalitatii, functionarii unei economii de piata eficienta si reala si, nu in ultimul rand, asupra calitatii vietii lucratorului, avand in vedere faptul ca acesta este lipsit de drepturile elementare care ii revin: asigurari de sanatate, asigurarea de somaj, asigurarea sociala pentru pensie si alte drepturi sociale, dreptul la concediu etc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s