Teparii strategici au datorii de miliarde de dolari la buget!


Pe lista Ministerului Finantelor Publice figureaza multi dintre miliardarii de carton care nu-si onoreaza obligatiile fata de stat
Ministerul Finantelor a publicat, ieri, pe site-ul sau oficial, listele cu cei mai mari datornici la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, precum si la bugetele de asigurari sociale, de sanatate si de somaj, pe anul 2003. Dupa cum veti vedea in continuare, am selectat firmele cu cele mai mari sume, unele cu mii sau zecii de mii de miliarde de lei, si am alcatuit un top pentru fiecare categorie de obligatii.

Amintind prejudiciile inregistrate in urma infractiunilor economico-financiare comise la adresa bugetului de stat, pe intreg parcursul anului trecut, respectiv evaziunile fiscale sau abuzurile contra intereselor publice si adaugand aceste datorii de sute de miliarde de lei de la firmele restantiere pe care statul le are de recuperat, va puteti face o imagine despre imensa „gaura neagra” a buzunarului public. Pe listele pe care le publicam mai jos, se afla companii mari, giganti industriali, iar cele mai multe dintre firmele care au datorii la bugetul de stat au primit „inlesniri la plata obligatiilor”. Doar cateva se afla in procedura de executare silita, altele in administrare speciala si foarte putine societati comerciale au depus cereri de compensare, aflate in curs de solicitare. Pe lista Ministerului Finantelor privind datornicii la bugetul de stat se afla companii si societati de renume, precum Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala a Lignitului, RAFO Onesti, Rompetrol, Societatea Nationala „Tutunul Romanesc”, Termoelectrica, CFR SA (si alte regionale din tara), ISPAT Sidex, SNP Petrom, Siderurgica, LukOil, Roman SA, ARO SA, Tractorul Brasov, Media Pro International. Unele dintre ele, precum CN Huilei, se regasesc pe primele locuri in mai multe liste de datorii, atat la asigurarile sociale sau de sanatate, cat si la bugetul de stat.
Datoriile la stat depasesc 4,8 miliarde de dolari
Datoriile catre bugetul de stat ramase acumulate si neonorate, pana la 31 decembrie 2003, de 510 societati care intra in categoria marilor contribuabili se ridica la 91.858 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Acest nivel al datoriilor bugetare inregistrat pana la finele anului trecut de „marii contribuabili” este in scadere fata de cel contabilizat, potrivit legii, la 30 septembrie 2003, cand 552 de societati comerciale acumulau arierate de 95.980 miliarde de lei.
La aceste sume se adauga si datoriile acumulate pana la aceeasi data catre fondul de sanatate, cel de pensii si cel de somaj, care depasesc 63.200 miliarde de lei.
Astfel, datoriile stranse catre fondul de pensii de 804 firme se ridica, potrivit datelor ministerului Finantelor, la 51.352 miliarde de lei, pe cand cele catre fondul de somaj, acumulate de 566 de intreprinderi, se apropie de 7.080 miliarde lei.
Nu trebuie uitate nici obligatiile neonorate de 604 firme catre fondul de asigurari sociale de sanatate, care au atins, la 31 decembrie 2003, 4.793 miliarde de lei.
Asta inseamna un nivel cumulat al datoriilor catre cele patru bugete de peste 4,8 miliarde de dolari.
Primii 10 au 64% din datoriile bugetare
De remarcat ca primii 10 ocupanti ai topului datornicilor catre bugetul de stat, fiecare cu arierate de peste 1.000 miliarde de lei, acumuleaza impreuna peste 64% din datorii. Chiar daca locul fruntas este ocupat de o firma privata, companiile de stat sunt ocupantele de baza ale topului zece al datornicilor bugetari. Astfel, Compania Nationala a Huilei Petrosani avea restante de 8,10 miliarde de lei, CN Lignit Oltenia 5.724 de miliarde lei (ale carei active precum Casa de oaspeti sau cabana din Retezat se afla in executare silita). Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Neculae Plaiasu, ne-a mai declarat ca tot in procedura de executare silita se afla si unele active ale Rafo Onesti, care datoreaza bugetului de stat 7.115 miliarde lei, unele sedii si automobile ale Termoelectrica (cu datorii de 2.829 miliarde lei). De altfel, anul trecut au fost incasate la buget din executari silite peste 35.600 de miliarde, in crestere cu 54% fata de 2002, din care 35% in trimestrul IV. (Carmen Neacsu)

gardianul. 3.02.04

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s