UE: Legislatia muncii exista, dar nu se aplica


Ioana Moldoveanu
„Realizarile Romaniei in domeniul legislatiei muncii sunt vizibile si semnificative, dar ele nu vor aduce rezultatele scontate daca nu sunt sprijinite de Administratie”, in sensul implementarii prevederilor legislative, a declarat, ieri, Odile Quintin, director la Directia pentru Politici Sociale si Ocuparea Fortei de Munca din cadrul Comisiei Europene (CE). Noul Cod al Muncii „are goluri semnificative privind protectia tinerilor la locul de munca si masurile in cazul concedierilor colective”, afirma Quintin.

De asemenea, mai trebuie luate masuri care sa rentabilizeze munca. Astfel, oficialul european a sfatuit ca accentul sa fie pus pe cresterea capacitatii de a gasi un loc de munca, si nu doar pe crearea lor.
Fara prime de risc
Romania foloseste de doua ori mai putina forta de munca in domeniul serviciilor si de doua ori mai multa in sectorul agricol. Acest lucru, a explicat Quintin, duce la cresterea muncii la negru. Trebuie luate masuri de prevenire a acestui lucru prin cresterea nivelului de educatie a muncitorilor, dar si prin garantarea drepturilor legale ale populatiei rrome. Trebuie creat un Inspectorat al Muncii „eficient, pregatit, independent si cu suficiente resurse”. Quintin a indemnat la eliminarea practicilor precum alocarea unor „prime de risc” muncitorilor care indeplinesc sarcini periculoase.
Pensii prea mici
Pensiile sunt un domeniu important in lupta impotriva saraciei si in combaterea muncii la negru. Quintin a spus ca, in Romania, pensiile sunt o problema, iar rata cotizantilor este mai mica decat cea a beneficiarilor. Desi pensiile reprezinta strict o problema nationala, diplomatul a anuntat ca, in 2004, CE va organiza seminarii privind acest domeniu in Romania si Bulgaria. Pentru a diminua somajul, sfatul oficialului a fost sa se dea mai multa atentie pregatirii fortei de munca.
Gardianul. 14.10.03

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s