Solutionarea petitiilor cetatenilor

Cadrul legal :
– O.G. nr. 27 din 30.01.2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,
-O.M.A.I. nr. 190/22.04.2004 privind reglementarea activitatii de primire, evidenta, examinare si solutionare a petitiilor,  cu modificarile ulterioare.
– Dispozitia directorului general al Politiei Municipiului Bucuresti nr. 254/03.09.2004.

Notiune

Prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, de catre cetateni, in nume propriu sau de organizatii legal constituite, exclusiv in numele colectivelor pe care le reprezinta, adresate structurilor M.I.R.A.

Organizarea primirii şi evidenţei petiţiilor
Structurile M.I.R.A. primesc petiţiile la sediile lor, prin depunere directă, trimiteri poştale ori e-mail; primirea distribuirea si evidenta petitiilor se realizeaza in mod diferentiat in functie de nivelul la care sunt adresate si de modul in care sunt inaintate. La sediul Politiei Capitalei petitiile se primesc si se inregistreaza la Biroul secretariat relatii cu publicul si documente clasificate din cadrul SMOCP,astfel:


-La Compartimentul relatii cu publicul, cele depuse direct de cetateni la sediul Politiei Capitalei, fiind directionate apoi catre Biroul petitii si audiente,
-La Compartimentul secretariat, registratura si expeditii cele transmise prin posta sau e-mailuri.
La sectiile  de politie petitiile depuse direct la sediul acestora se primesc la compartimentul relatii cu publicul si se inregistreaza la secretariat, iar cele transmise prin posta  se primesc la secretariat, unde se si inregistreaza.

Evidenţa petiţiilor se ţine în registrul special prevăzut in O.M.A.I. nr. 190 / 2004 si/sau pe baza de evidenta computerizata;
Sesizarile cetatenilor din a caror continut sau din a caror verificare rezulta savarsirea unei fapte penale se vor reinregistra in evidentele lucrarilor penale, comunicandu-se acest fapt si petentului.

Examinarea şi soluţionarea petiţiilor
Sefii structurilor care au primit petiţia pentru soluţionare vor dispune:
-masuri de solutionare,
-masuri de trimitere la structura de politie competenta sau,
-pot dispune clasarea acesteia fără efectuarea de verificări dacă :
– este anonimă;
– din conţinutul petiţiei sau verificările  anterioare efectuate in institutii medicale de specialitate  rezultă că petentul suferă de afecţiuni psihice;
– conţine afirmaţii în mod vădit nereale sau care nu necesita a fi verificate;
– cuprinde cereri contrare prevederilor legale;
– sunt reclamate fapte comise de personalul       M.I.R.A. cercetate de parchet cu excepţia faptelor din sfera abaterilor disciplinare;

Plangerile impotriva unor acte de urmarire penala depuse la organul de urmarire penala se inainteaza obligatoriu conform art. 276 CPP, in termen de 48 ore procurorului care supravegheaza activitatea de urmarire penala in dosar, impreuna cu explicatiile organului de cercetare penala cand situatia o impune.
Petiţiile greşit adresate structurilor M.I.R.A sunt redirecţionate în termen de cel mult 5 zile, situaţie ce va fi adusa la cunostinta petentului;

Seful dispune măsuri de cercetare şi analiză detaliate a tuturor aspectelor şi urmăreşte soluţionarea şi redactarea în termen a răspunsului;
Termenul de soluţionare este de cel mult 30 zile, incluzând expedierea răspunsului, cu exceptia cazurilor când acestea necesită o cercetare mai amănunţită, termenul putand fi prelungit cu 15 zile de catre sefii structurilor care au primit direct petitia sau ai celor ierarhic superioare care au transmis petitia pentru verificari.

IMPORTANT
De fiecare data cand este posibil,se impune ca politistul caruia i s-a repartizat petitia spre verificare, sa discute personal cu petentul, sens in care il va invita pe acesta la sediul organului de politie pentru a oferi  lamuriri, probe in sustinerea afirmatiilor ori alte date necesare solutionarii lucrarii.

Organizarea activităţii de primire a cetăţenilor în audienţă
– primirea cetăţenilor în audienţă va avea loc de regulă, în încăperi special amenajate, în zilele şi orele stabilite prin programul aprobat de şefii ofiterilor cu functii de conducere care prin natura functiilor lor au atributiuni pe aceasta linie;
– evidenţa cetăţenilor primiţi în audienţă se ţine în registru sau pe baza de evidenta computerizata.

Controlul şi analiza activităţii pe linie de petitii şi audienţe
– activitatea de control este un atribut al fiecărui şef de structură şi se realizează cu prilejul verificărilor, inspecţiilor şi controalelor de fond sau tematice;
– analiza acestor activităţi se desfăşoară semestrial.
Dispozitia directorului general al Politiei municipiului Bucuresti nr. 254/03.09.2004 reglementeaza modul de solutionare al petitiilor in care sunt sesizate deficiente in activitatea de solutionare a unor petitii anterioare.
In astfel de cazuri, verificarile vor fi efectuate de ofiteri anume desemnati de catre seful de sector sau de serviciu. Se interzice desemnarea ofiterului care a efectuat anterior verificarile, daca in sesizare se reclama modul defectuos in care sau efectuat verificarile.
Petitiile in care cetatenii isi exprima nemultumirea fata de modul de solutionare a dosarelor penale, vor fi inaintate unitatii de parchet competente.
Aceeasi procedura va fi aplicata si petitiilor adresate initial altor institutii ale statului (parlament, guvern, presedentie, etc.) si remise unitatii noastre pentru solutionare.

Anunțuri

Un comentariu la “Solutionarea petitiilor cetatenilor

  1. CAND O DOAMNA COMISAR SEF DE LA SIF 4 NU TINE CONT DE ACTELE DINTR UN DOSAR DE CERCETARE PENALA(NEEXECUTAREA UNEI HOTARARI JUDECATORESI DEFINITIVE SI IREVOCABILE SI UN DOCUMENT CARE DEMONSTREAZA CA PERSOANA CERCETATA A MAI INSELAT SI PE ALTCINEVA)SI SE GRABESTE SA PROPUNA NEINCEPEREA URMARIRII PENALE PENTRU A FAVORIZA UN INFRACTOR, AL CARUI FRATE ESTE POLITIST LA O SECTIE DIN SECTORUL 4, MA GANDESC, CA ,COMISIA DE ETICA PROFESIONALA,DOARME IN CIZMELE STATULUI.
    NU VAD DE CE NE MAI ADRESAM INSTITUTIILOR STATULUI SA NE FACA DREPTATE:JUSTITIE SI ORGANELE DE CERCETARE ALE M.A.I.,DACA APARA INFRACTORII?
    PENTRU CONFORMITATE: DOSAR DE CERCETARE PENALA NR 4551/P/2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s