Prima televiziune online de film documentar românesc

Prima televiziune online de film documentar românesc

  • MOTIVATIE
  • PREMIERE
  • DOCUMENTARE 1
  • DOCUMENTARE 2
  • DOCUMENTARE 3
  • DOCUMENTARE 4
  • DOCUMENTARE 5
  • DOCUMENTARE 6
  • CONTACT
MOTIVATIE

În Romania ultimilor ani, forma de exprimare prin imagini în miscare nu mai reprezintă acel pol de avangardă estetică si morală care călăuzise societatea romanească pe parcursul deceniilor trecute. Această realitate ne-a determinat, după 17 ani in care am produs filme documentare pentru televizunile din Romania, să luăm decizia de a vă prezenta productiile noastre liberi de orice politică editorială sau grilă de programe, punandu-vă la dispozitie propriul promotor al productiilor noastre.

Am ales internetul pentru că acesta este viitorul inevitabil al intregii mass-media, inaugurand prima televiziune online dedicată filmelor documentare romanesti, pe care le-am realizat în studioul propriu de productie. Filmele pot fi vizionate gratuit, sistemul de difuzare fiind cel de televiziune interactivă. Eliminăm, astfel, constrângerile legate de rigiditatea grilelor de emisie, utilizatorii având posibilitatea de a viziona filmele documentare după propria optiune.

Tematica filmelor noastre documentare este diversă, ea cuprinzand atat ilustrarea celor mai importante evenimente istorice cat si evocarea unor personalităti ale culturii si civilizatiei românesti si europene. Periodic, vom adăuga productii noi, astfel că utilizatorii nostri vor putea viziona în permanentă documentare de calitate cu subiecte inedite. Drepturile de autor si drepturile conexe ne apartin în totalitate, filmele fiind difuzate si vizionate absolut legal.

Filmele sunt realizate în sistem Standard Definition sistem PAL, rezolutie 720/576, sonor stereo CCIR encodat mp3. Filmele sunt comprimate în fomat .flv la 2Mb/sec, iar semnalul pleacă din serverele noastre cu o viteza cuprinsă între 10 Mb/sec si 50 Mb/sec, bandă unică garantată.

În curând, vom implementa sistemul HD, pentru o calitate desăvârsită a imaginii si sunetului.

Fiti alaturi de noi in efortul de a readuce televiziunea din Romania acolo unde ii este locul!

PREMIERE

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE 1

CASTELUL REGINEI 1

PREMIERE

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE 2

CASTELUL REGINEI 2

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE 3

CASTELUL REGINEI 3

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE 4

TESTAMENTUL LUI BRÂNCUSI 1

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE 5

TESTAMENTUL LUI BRÂNCUSI 2

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE – Episodul 1

Regele si Regina

Distrugătoarele Regina Maria si Regele Ferdinand au fost două dintre navele- amiral ale Marinei Române din timpul celui de- al doilea război mondial, participând la cele mai multe dintre actiunile de luptă din Marea Neagră.

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE – Episodul 2

Cei doi regi

Printre misiunile de luptă ale distrugătoarelor de tip R, Regina Maria si Regele Ferdinand, se numără atât participarea la scufundarea distrugătorului Moskva, din 26 iunie 1941, cât si la operatiunea de evacuare a Crimeei, din 12 aprilie- 13 mai 1944.

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE – Episodul 3

Razboiul submarin

Filmul surprinde mărturiile veteranilor de război care au participat ca submarinisti la luptele din Marea Neagră în timpul celei de- a doua conflagratii mondiale.

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE – Episodul 4

Aduceti-ne ostasii acasa!

Între 12 aprilie si 12 mai 1944, Marina Militară a participat la operatiunile de evacuare a trupelor româno-germane care erau blocate în peninsula Crimea.

Operatiunea 60.000, asa cum a fost codificată, a fost un veritabil succes, pierderile Marinei fiind minime.

EPOPEEA MARINEI ROMÂNE – Episodul 5

Operatiunea 60.000

Operatiunea 60.000, codificată astfel după numărul de soldati români care erau încercuiti de armata sovietică în peninsula Crimeea, a fost comandată de Contraamiralul Horia Macellariu, soldatii evacuati fiind trimisi, ulterior, pe frontul de Vest.

CASTELUL REGINEI – EPISODUL 1

În urma celui de-al doilea război balcanic, încheiat în anul 1913, si până în 1940, Cadrilaterul a fost sub administratia Regatului României. Acest loc a devenit unul preferat al Reginei Maria, care a comandat ridicarea unui castel, pe care l-a numit Cuibul singuratic. Ea a dorit ca inima ei să fie îngropată aici, în micuta capelă Stella Maris, construită în acest scop.

CASTELUL REGINEI – EPISODUL 2

Castelul reginei reprezintă, de fapt, o vilă de mari dimensiuni, cu peretii văruiti în alb si construită pe trei terase, combinând stilul maur, mediteraneean si cel tipic bulgăresc. Complexul cuprinde mai multe clădiri administrative, o mănăstire, câteva vile rezidentiale si un impresionant parc botanic, cu o colectie unicat de cactusi. Balcicul era locul preferat de odihnă si reculegere al Reginei Maria si al copiilor săi.

CASTELUL REGINEI – EPISODUL 3

“Te binecuvântez, iubită Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasă tară, care ai trait in inima mea si ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă tară pe care am vazut-o întregită, a carei soartă mi-a fost ingaduit să o vad implinită. Fii tu vesnic imbelsugată, fii tu mare si plină de cinste, să stai vesnic falnică printre natiuni, sa fii cinstită, iubită si pricepută.””

Regina Maria a României

TESTAMENTUL LUI BRÂNCUSI – EPISODUL 1

Un film despre amintirile din perioada copilăriei petrecute la Hobita de cel mai cunoscut sculptor român, despre frământările artistice care au determinat plecarea lui pe jos până la Paris, pentru a- si desăvârsi opera.

TESTAMENTUL LUI BRÂNCUSI – EPISODUL 2

” O pasăre a intrat, odată, prin fereastra atelierului meu.

Şi încerca să iasă bătând în geam şi nu găsea ieşirea – căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…”

Constantin Brâncusi

DOCUMENTARE1

OMUL CARE L- A VAZUT PE DUMNEZEU

GLADIATORII DACI DE LA COLOSSEUM 1

GLADIATORII DACI DE LA COLOSSEUM 2

SPINALONGA, INSULA CONDAMNATILOR

DOCUMENTARE 1

VIKINGII DIN DOBROGEA

OMUL CARE L-A VAZUT PE DUMNEZEU

OMUL CARE L-A VAZUT PE DUMNEZEU

În perioada interbelică, un cioban surdo- mut din Maglavit a avut o viziune care l-a transformat într-un mesager al Divinitătii. El a sustinut că l-a văzut pe Dumnezeu si a început să predice Decalogul , fapt care a stârnit uimirea oamenilor din sat.

Treptat, fenomenul a început să ia amploare, ajungând ca necunoscuta localitate doljană să devină un adevărat loc de pelerinaj, în fiecare duminică peste 200.000 de oameni venind aici să asculte predicile lui Petrache Lupu sau să scape de boli prin simpla lui atingere .

GLADIATORII 1

GLADIATORII DACI DE LA COLOSSEUM – Episodul 1

În imediata apropiere a Colosseumului, pe Arcul de Triumf al împăratului Constantin, sunt sculptati 8 daci in marime naturala, ceea ce atestă că acestia au detinut functii adminstrative importante sau au avut un rol determinant în dezvoltarea Romei, fapt care a determinat sculptarea chipurilor acestora pe un edificiu de asemenea importantă.

GLADIATORII2

GLADIATORII DACI DE LA COLOSSEUM – Episodul 2

Între sclavii adusi din provinciile Imperiului Roman pentru a lupta ca gladiatori la Colosseum, cei proveniti din Dacia erau recunoscuti printre cei mai buni luptatori. După mai multe victorii în arenă, dacii care au supravietuit au fost eliberati, primind ravnitul rudis din chiar mana imparatului si devenind cetateni de vaza ai Romei.

SPINALONGA

SPINALONGA, INSULA CONDAMNATILOR

Insula Spinalonga, situată în nord-vestul Cretei, are o istorie plina de evenimente dramatice. Aici se presupune

ca este locul unde si-a ascuns comoara temutul pirat Barbarossa. Folosita pentru prima data ca fortareata de

catre venetieni in 1547, a fost cu greu cucerita de Imperiul Otoman, devenind apoi refugiu al crestinilor in calea paganilor. Intre1903 si 1957, pe insula a fost gazduita

o colonie de leprosi, ca destinatie finala.

VIKINGII DIN DOBROGEA

VIKINGII DIN DOBROGEA

Pe Dealul Tibisirului, în localitatea Basarabi din judetul Constanta, au fost descoperite 12 bisericute sapate in creta, care contin, pe langa cateva zeci de simboluri pre-crestine,

si un numar insemnat de rune si caractere ale unui alfabet

de origine scandinavă. Acest lucru denota faptul ca, in drumul lor catre Bizant, vikingii obisnuiau sa tranziteze Dobrogea.

DOCUMENTARE 2

ECATERINA TEODOROIU 1

ECATERINA TEODOROIU 2

TRECATOR PRINTR-UN SAT DE CELTI 1

TRECATOR PRINTR-UN SAT DE CELTI 2

DOCUMENTARE 2

CELE DOUA FERESTRE

ECATERINA TEODOROIU 1

ECATERINA TEODOROIU – Episodul 1

În 1916, Armata Română a început ofensiva împotriva Austro-Ungariei, pentru recuperarea Transilvaniei, care fusese integrată în Regatul Ungariei în 1867. În luptele

de la Mărăsesti avea să lupte si să cadă la datorie si sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu.

ECATERINA TEODOROIU 2

ECATERINA TEODOROIU – Episodul 2

Pe când se afla rănită si se refăcea la un spital de campanie, între Ecaterina Teodoroiu si căpitanul Gheorghe Mănoiu s- a înfiripat o relatie strânsă de camaraderie. Treptat, aceasta s- a transformat într-o dramatică poveste de dragoste, trăită în plin război,

printre gloante si schije de obuz.

CELTI 1

TRECATOR PRINTR- UN SAT DE CELTI – Episodul 1

Începând cu sfârsitul primei epoci a fierului, Hallstatt, celtii au reusit să afecteze din punct de vedere teritorial regiuni masive din Europa centrală si estică, apoi vestică, până în Italia, Grecia si tări din Asia Mică. Primul episod al filmului prezintă o reconstituire a unui sat traditional celtic , cu tipurile de constructii, activitătile cotidiene si elemente de cultură si civilizatie celtică.

CELTI 2

TRECATOR PRINTR- UN SAT DE CELTI – 2

„” Maniera de luptă a celor care isi spun celti este asemanatoare, in mare masură, cu cea a sălbaticiunilor, bazată pe intamplare si pe furie. În momentul atacului,

ei isi ridică săbiile si se aruncă cu toata greutatea corpului asupra adversarului asemenea unor tăietori de lemne, lovind la întâmplare ca si cum ar vrea sa despice in bucăti tot corpul inamicului, împreună cu scutul, cu armura protectoare, cu tot..” „”

Dionisius din Halicarnas

CELE DOUA FERESTRE

CELE DOUA FERESTRE

Dragostea dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle a fost una dramatică, mai ales datorită distantei dintre Bucuresti si Iasi, care făcea ca despărtirile să fie din ce în ce mai dureroase. În tot acest timp, cei doi îndrăgostiti se asezau aproape în fiecare seară la masă, deschideau fereastra si îsi asterneau pe hârtie gândurile. Eseul cinematografic este realizat pe baza scrisorilor dintre cei doi.

DOCUMENTARE

MISTERUL PLACUTELOR DE LA SINAIA

MAYA, CEI CARE MERG PE APA

TROFEUL LUI TRAIAN

ANDREI, APOSTOLUL LUPILOR

DOCUMENTARE 3

PUBLIUS OVIDIUS NASO

MISTERUL PLACUTELOR

MISTERUL PLACUTELOR DE LA SINAIA

în subsolul Institutului de Istorie Vasile Pârvan din Bucuresti zac uitate, de mai bine de un secol, câteva zeci de plăcute din plumb despre care se spune că ar contine străvechiul alfabet al geto-dacilor.

Plăcutele originale , din aur masiv, ar fi fost descoperite cu ocazia săpăturilor la fundatia castelului Peles, fiind copiate în plumb la comanda regelui Carol I si topite pentru a finanta Războiul pentru Cucerirea Independentei din 1877.

MAYA CEI CARE

MAYA, CEI CARE MERG PE APA

O incursiune în misterioasa civilizatie a mayasilor, neîntrecutii cititori în stele si matematicieni, cei pe care

nici luptele permanente cu celelalte triburi centro- americane si nici sângeroasele incursiuni ale conquistadorilor nu au reusit să-i facă să dispară .

TROFEUL LUI TRAIAN

TROFEUL LUI TRAIAN

Pentru a sărbători victoria asupra dacilor din anul 102, Împăratul Traian a comandat construirea , între anii 106 si 109, a unui ansamblu triumfal, format dintr- un monument, un altar funerar si un mausoleu. Acesta a fost descoperit în 1882 de Grigore Tocilescu în localitatea Adamclisi, iar în 1977 a fost reconstruit, intrând în circuitul turistic.

ANDREI APOSTOLUL LUPILOR

ANDREI, APOSTOLUL LUPILOR

Primul ucenic al lui Iisus Christos, Sfântul Andrei, a ales

să propăvăduiască învătăturile crestine în Scithia Minor , Dobrogea de astăzi. El s-a stabilit într-o pesteră din localitatea Ion Corvin, în care se odihnea si care, ulterior,

a fost transformată în altar. Pentru că reusea ca, iarna, să ferece gurile lupilor, care nu mai puteau ataca oamenii, Andrei a fost numit de săteni Apostolul lupilor.

PUBLIUS OVIDIUS NASO

PUBLIUS OVIDIUS NASO

Între anii 8 si 17, la Tomis a fost exilat poetul latin Publius Ovidius Naso, acuzat că, prin intermediul operelor sale, a favorizat coruptia si decăderea morală a tineretului roman.

În timpul celor 9 ani petrecuti printre geti, el a caracterizat oamenii si locurile de aici, scriind nouă volume, 5 cuprinse

în Tristia si 4 în Ex Ponto.

DOCUMENTARE 4

VALEA PLANGERII

CIPRIAN PORUMBESCU

KNOSSOS, PALATUL ZEILOR 1

KNOSSOS, PALATUL ZEILOR 2

DOCUMENTARE 4

EPOPEEA SUBMARINELOR ROMANESTI

VALEA PLANGERII

VALEA PLANGERII

Imediat după venirea la putere a Partidului Muncitoresc Român, liderii comunisti autohtoni au considerat că unica metodă de a înlătura oponentii politici era aceea de exterminare sistematizată a acestora. Între 1948 si 1953, peste 50.000 de oameni au fost pusi să sape la Canal,

dintre acestia mai mult de o mie murind în urma accidentelor de muncă, a bolilor, înfometării sau torturii si ramânând să hrănească, cu trupul lor, pământul dintre Dunăre si Mare.

CIPRIAN PORUMBESCU

CIPRIAN PORUMBESCU – CEALALTA IUBIRE A MEA

O incursiune în Stupca pe urmele lui Ciprian Porumbescu,

compozitorul cu o existentă lumească atât de scurtă dar atât de plină din punct de vedere artistic. O ilustrare a dragostei sale neîmplinite pentru Bertha Gordon, în antiteză cu iubirea sa adevărată, vioara sa.

KNOSSOS 1

KNOSSOS, PALATUL ZEILOR – Episodul 1

Situat pe insula Creta, Knossos reprezintă unul dintre cele mai mare situri arheologice de pe teritoriul Greciei, datând din epoca bronzului. Se presupune că palatul Knossos a fost centrul religios si politic al civilizatiei minoice, considerată leagănul civilizatiei europene, acesta fiind ridicat intre anii 1700 si– 1400 i.H.

KNOSSOS 2

KNOSSOS, PALATUL ZEILOR – Episodul 2

Ruinele palatului Knossos au fost descoperite in 1878 de Minos Kalokairinos, care era negustor de antichităti . Ulterior, aici a ajuns Sir Arthur Evans , care a excavat mare parte din palat si zona înconjurătoare.

Lgenda spune ca palatul a fost ridicat de Dedalus pentru regele Minos al Cretei . Aici trăia Minotaurul, jumătate om jumătate taur, care mânca oameni. Dedal a răpus Minotaurul după ce acesta s-a rătăcit prin labirint, folosindu-se de firul Ariadnei pentru a găsi iesirea din labirint.

EPOPEEA SUBMARINELOR

EPOPEEA SUBMARINELOR ROMANESTI

Pe parcursul celui de- al doilea război mondial, Marina Română a detinut 3 submarine, care au realizat misiuni de luptă si supraveghere în întregul bazin al Mării Negre. Denumite DelfinulRechinul siMarsuinul, cele 3 submarine au participat la majoritatea actiunilor navale întreprinse în zona de operatiuni.

DOCUMENTARE 5

ANGHEL SALIGNY

ISTORIA VATICANULUI 1

ISTORIA VATICANULUI 2

REGINA MARIA, POVESTEA VIETII MELE

DOCUMENTARE 5

APOLODOR DIN DAMASC

ANGHEL SALIGNY

ANGHEL SALIGNY

O biografie a genialului inginer român care a proiectat cel mai lung pod din Europa, folosind în premieră mondială fierul pudlat, precum si tehnologii folosite până în zilele noastre. O trecere în revistă a lucrărilor sale, de la Portul Constanta la Gara Maritimă sau silozurile de cereale din incinta Portului Constanta.

ISTORIA VATICANULUI 1

ISTORIA VATICANULUI – Episodul 1

Încă din 326, anul în care a fost construită prima bazilică a lui Constantin pe mormântul Sfântului Petru, Vaticanul a început să îsi exercite dominatia asupra întregii lumi civilizate. Filmul urmăreste atât evolutia cronologică a cetătii cât si elemente de actualitate ale administratiei celui mai mic dar si celui mai puternic stat din lume.

ISTORIA VATICANULUI 2

ISTORIA VATICANULUI – Episodul 2

Cetatea Vaticanului este depozitarul unor opere monumentale de artă, Bazilica Sfântul Petru adăpostind capodopere precum Capela Sixtină, Librăriile si Muzeele Vaticanului, Palatul Apostolic, Sant Angelo sau Castelul Gandolfo , unde sunt expuse lucrări ale artistilor Botticelli,

Bernini sau Michelangelo.

REGINA MARIA POVESTEA

REGINA MARIA – POVESTEA VIETII MELE

Un film- document realizat pe baza memoriilor scrise de Regina Maria a României si publicate în lucrareaThe Story of my life. Filmul surprinde principalele momente ale evolutiei societătii românesti începând cu 1866, anul urcării la tron al regelui Carol I si până la momentul Unirii de la 1918 si încoronării de la 15 octombrie 1922.

APOLODOR DIN DAMASC

APOLODOR DIN DAMASC

Un film conceput ca un monolog al arhitectului sirian favorit al Împăratului Traian, care a proiectat, între anii 103 si 105, podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin, folosit în cea de- a doua campanie militară împotriva lui Decebal. În paralel, o evocare a construirii Columnei lui Traian.

DOCUMENTARE 6

MESTERUL NICU

IOANA RADU 1

IOANA RADU 2

CAROL SI ELISABETA, PRIMII REGI 1

DOCUMENTARE 6

CAROL SI ELISABETA, PRIMII REGI 2

MESTERUL NICU

MESTERUL NICU

Înainte de a deveni celebrul pictor al Războiului pentru cucerirea Independentei, Nicolae Grigorescu a fost, încă din anii copilăriei, neîntrecut în pictarea icoanelor si a peretilor bisericilor, motiv pentru care a fost cunoscut sub numele de Mesterul Nicu sau Nicu Zugravul.

IOANA RADU 1

IOANA RADU – Episodul 1

Pe numele ei adevărat Eugenia Braia, cea care avea să devină Regina romantei românesti si- a sacrificat viata personala pentru carieră, părăsindu-si sotul pentru a pleca la Bucuresti si a deveni artistă.

IOANA RADU 2

IOANA RADU – Episodul 2

„” Pentru mine, romantța este ratțiunea de a fi! Am iubit-o, am cântat-o, am adunat-o șsi am risipit-o…”

Ioana Radu

CAROL SI ELISABETA 1

CAROL SI ELISABETA – PRIMII REGI AI ROMANIEI – Episodul 1

Carol I este regele român cu cea mai îndelungată domnie, 48 de ani, depăsind- o cu un an pe cea a lui Stefan cel Mare.

El a obtinut independenta tării, după Războiul de la 1877, a redresat economia natională, făcând din România cea mai dezvoltată tară din Balcani si a inaugurat primele universităti, la Iasi si Bucuresti.

CAROL SI ELISABETA 2

CAROL SI ELISABETA – PRIMII REGI AI ROMANIEI – Episodul 2

Cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva sau Regina – poetă, Elisabeta de Neuwied a fost sotia regelui Carol I, fiind preocupată în permanentă de promovarea valorilor nationale. Ea a devenit o veritabilă patroană a artelor, poetă, eseistă sși scriitoare . Prin fondarea unor instituții caritabile, poporul a început s-o denumească

mama rănitilor.

CONTACT

TELEVIZIUNEA ONLINE CINETHRONIX

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s