Introducere. Textul 1.Tehnologia vietii

Acest material  din aceasta rubrica, probabil va va schimba viata, tot asa cum in trecut aceste idei si viziuni mi-au schimbat mie viata.

Majoritatea ideilor pe care le veti citi in acesta serie de texte nu imi apartin. Aceste ganduri reprezinta ceva nou, care de fapt nu este nimic altceva decat niste ganduri foarte vechi si de mult uitate. Omul s-a schimbat foarte putin in ultimii doua, patru mii de ani. Intrega serie de texte care vor urma nu are nici o legatura cu stiinta. Textele vor fi despre viata, despre acest dar pe care il primim la nastere fara nici o instructiune de utilizare si pe care fiecare dintre oameni o foloseste dupa bunul lor plac sau minte si de cele mai multe ori o irosesc total anapoda. Tocmai din acest motiv nu veti gasi aici referiri sau trimiteri catre diferiti autori ale diferitelor culturi, tari si timpuri. Nu va voi trimite la diferiti autori sau surse deoarece ideile si gandurile carora eu le repovestesc prin cuvintele mele, uneori le trec prin filtrul propriei constiinte, prin propriu punct de vedere, adica prin acel punct in jurul caruia graviteaza intreaga mea constiinta. Asa ca nu imi ramane decat sa sper ca autorii nu vor avea pretentii de la mine, mai ales autorii Chinei antice cat si al altor traditii, care au gandit pe marginea acestor subiecte.

In sfarsit as vrea sa mai adauga ceva. Aceste materiale se adreseaza tuturor oamenilor care traiesc astazi in lume si posibil celor care vor trai peste o mie de ani. Exista insa o anumita categorie de oameni carora aceste texte se adreseaza in primul rand, desi astfel de oameni nu sunt foarte multi in lume. Aceste texte sunt pentru eroi, pentru acei oameni care doresc sa transforme viata lor sau a tarii, sau a intregii lumi si doresc sa faca acest lucru dupa cum cred ei de cuviinta, absolut dezinteresati.

Al vostru prieten si fara de voie – invatator, Anatol Basarab.

Textul 1

Calea.

La inceput noi alegem calea, apoi calea ne alege pe noi.

Sensul oricarei actiuni se asterne in afara granitelor acesteia. Omul ia in maina un pahar cu apa si ia cateva inghitituri. Poate ii era sete si a vrut sa bea, poate a vrut sa inghita niste pastile, sau poate a vrut sa simta doar gustul apei. Sau poate a dorit sa adoarma si sa nu se mai trezeasca, dar a gresit. Noi nu putem judeca nimic despre aceasta activitate a omului, daca nu stin ce a fost inainte de aceste cateva inghitituri si ce a fost dupa. Pentru a intelege sensul activitatii trebuie sa iesi dincolo de granitele acesteia. In interiorul activitatii, noi putem intelege doar sensul anumitor fragmente si elemente. Sensul oricarei actiuni sau activitati se afla dincolo de granitile actiunii. Exact la fel si sensul vietii se afla dincolo de granitele acesteia. In interiorul vietii, noi  nu vom putea descoperi sensul ei. In interiorul vietii noi vom putea intelege doar sensul anumitor fapte, actiuni si activitati separate, fragmentate, desprinse din intreg. Din interiorul cercului vietii putem intelege doar anumite probleme ale vietii si atat.

Va urma.

Rabdare, cateva zile.

Reclame

4 comentarii la “Introducere. Textul 1.Tehnologia vietii

  1. Tocmai am vazut Nosso Lar, care spune ceva similar.
    Ti-am spus mai demult, la forta gandirii, si la forta scrisului, daca adaugi forta ilustratiei, oamenii vibreaza mai repede. Una e sa descrii pe hartie, prin cuvinte, curcubeul, alta e sa il arati.
    Te urmaresc cu interes:)

  2. Eroismul constituie o calitate intrinseca a fiecarui om, exercitata incepind cu momentul propriei nasteri, cand acesta se lupta instinctiv , rapune intunericul temerilor sale, si ajunge sa vada lumina zilei. Insa, cu trecerea timpului, omul se lasa prins in valtoarea existentei, in automatismul pretentiilor societatii, si nu mai cultiva eroismul, conferindu-i o reprezentare deformata, pentru ca nu il mai recunoaste ca facind parte din structura esentei sale. Daca constientizam ca viata este alcatuita din fiecare moment pe care nu il lasam sa ni se scurga printre degete, si gasim in fiecare clipa salvata o oportunitate de a presara un strop de eroism faptelor noastre, atunci viata isi va redobindi treptat natura. Autenticitatea trairii este data de atitudinea eroica manifestata permanent , oricat de multe si de anevoioase s-ar putea dovedi obstacolele. Adevaratele victorii sunt acelea obtinute numai atunci cand se vadeste esenta. Eroismul este autenticitatea normalitatii, si presupune ca nu lasi sa treaca o zi fara sa iti pese de ceilalti, sa ii intelegi si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a-i ajuta. Viata este o colaborare sincera , care contribuie la schimbari in bine, si nu o competitie haotica, din care nimeni nu poate iesi invingator, chiar daca traieste cu impresia ca lucrurile stau tocmai invers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s