Textul 6. Noi nu stim cine este batran si cine este tanar.

Textul 6

Noi nu stim cine este batran si cine este tanar.

Intr-o zi, Kneazul a hotarat sa lase calul sa se odihneasca si sa-l adape. Pentru asta s-a coborat pe malul raului unde un pescar batran prindea peste. Batranul pescar avea 80 de ani. Kneazul a intrat cu el in vorba si a tot vorbit cu batranul patru ore la rand, deoarece dupa fiecare raspuns al pescarului, kneazul mereu vroia sa mai intrebe cate ceva.

Kneazul l-a numit pe pescarul batran in functia de prim ministru si acesta a condus cu statul 40 de ani. Apoi a murit.

Un tanar, care a trait intr-o alta periada de timp si intr-o alta tara, era un foarte talentat conducator de osti. Acesta a devenit conducator de armata atunci cand avea abia 17 ani, dar avea o sanatate subreda si la 19 ani a murit. Noi nu stim cine este batran si cine este tanar. Batranul pescar era inca tanar atunci cand s-a intalnit cu kneazul. Acesta a trebuit sa conduca treburile statului inca 40 de ani. Tanarul era deja foarte batran cand a devent conducator de osti, el avea sa mai traiasca numai 2 ani. Noi nu stim cine este batran si cine este tanar atata timp cat omul traieste, desi ne gandim des la acest lucru. Noi putem impinge ziua morti cat mai departe si putem muri tineri, dar la fel de bine putem astepta moartea de pe o zi pe alta si astfel, toata viata sa fim batrani. Cel care si-a ales ziua mortii si ii cunoaste calea – isi modifica viitorul. Alaturi imbatranesc si pleaca in trecut prietenii, la inceput cei de aceeasi varsta, iar mai tarziu si cei mai tineri. Oamenii imbatranesc si trec pe alaturi iar acest lucru este trist. Viata nu poate fi alcatuita doar din succese si bucurii.

Viata nu este doar o insiruire de momente fericite. In viata exista de toate, absolut de toate.

Reclame

Un comentariu la “Textul 6. Noi nu stim cine este batran si cine este tanar.

  1. Omului ii e greu sa creada ca poate trai si fara a se tine cu incrancenare de coordonata trecutului sau de cea a viitorului de pe franghia delimitarii temporale, amenintat fiind sa cada in abisul raportarii nesigure fata de propria viata. Acesta isi traseaza limitele intre care penduleaza in cautarea disperata de a afla o cauza menita sa justifice si sa camufleze lipsa curajului de a se implica in construirea existentei sale, de a fi responsabil de ce i se intampla. Credinta , demnitatea, sinceritatea, generozitatea, dorinta de a infaptui scopuri constructive sunt indicii tineretii, nu varsta fizica. Moartea e un prag de trecere , nu un sfarsit implacabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s