Textul 7 Bucuria esecului.

Textul 7

Bucuria esecului.

Odata, un om si-a inchipuit ca este egal cu Dumnezeu. Dumnezeu s-au suparat pe el si drept pedeapsa l-a lasat fara de esecuri. De orice se apuca oamul, rezulta un succes total si toate dorintele I se realizau. Omul si-a iesit din minti si s-a sinucis. Banala istorie. Sa nu credeti ca daca in locul acestui om era oricare dintre voi, avea sa fie altfel. Insuccesele, esecurile ne leaga pe noi de realitate si nu ne permit sa ne iesim din minti. Doar cei care si-a iesit din minti nu are esecuri. In fiecare esec, insucces, nenorocire, exista ceva foarte util si folositor – ar fi spus primul dintre cei trei frati, pomeniti in unul din textele anterioare. Noi nu putem vedea, nu putem face diferenta dintre succes si esec, daca nu vom trai pana in ziua de maine – ar fi spus cel de-al doi-lea frate. Cel care respecta si nu incalca regulile, normele si legile, nu poate avea succes sau esec, deoarece nu el a inventat toate aceste legi – ar fi concluzionat cel de-al trei-lea frate.

Chiar daca ne vom imagina cel mai rau lucru care se poate intampla – intreaga umanitate dispare, chiar si in acesta situatie cineva nu va mai trebui sa mearga la medicul stomatolog, cineva va scapa de examene, sute sau poate mii de raufacatori in sfarsit isi vor primi pedeapsa meritata anume prin faptul disparitiei vietii. In genere, cine stie ce reprezinta pentru om esecul sau succesul? Numai omul insasi! Noi toti ceilalti putem afla numai vazindu-l pe acesta, pe om si privindu-l ne vom putea da seama ce fel de eveniment a avut loc, din privirea si gesturile lui, actiunile, mimica, ne vom da seama ca acesta are un succes sau un esec. Despre noi altii afla la fel, daca suntem tristi inseamna ca avem un esec, daca suntem veseli si fericiti – succes. Noi judecam succesul si insuccesul la fel cum si noi suntem judecati, cu ajutorul acelorasi instrumente.

Cineva ne poate intreba:

– Ce mai face Cutarescu? Cum sta? Intre momentul in care noi am aflat vestea si momentul in care primul om ne va observa reactia, exista un interval. Uneori acest interval nu este foarte mare. Acesta este – ora stelara, ora adevarului. Noi putem sa ne lasam influentati de esec, sa ne distrugem propria autoritate si sa inrautatim situatia, dar la fel de bine putem rapid sa transformam in succes acele mici elemente, poate abia observabile si aparent nesemnificative care se afla in interiorul oricarui eveniment. Nu scapati acel moment in care puteti sa redirectionati soarta sau chiar intreaga viata in cu totul alta directie, inainte ca cineva sa observe primele noastre reactii. Transformarea esecului in adunarea rapida a elementelor de succes din interiorul procesului, poate fi efectuat numai in acest interval de timp, pana cand nimeni inca nu ti-a vazut primele reactii. Daca vei face acest lucru din intreg procesul care a dus catre esec, tu vei ramane cu elementele de succes care au aparut inevitabil in timpul desfasurarii procesului. Oamenii iti vor vedea aceasta reactie. De succes.

5 comentarii la “Textul 7 Bucuria esecului.

 1. Anatol, o sa para cam indrazneata rugamintea mea. Daca crezi ca depasesc masura, spune-mi si voi intelege.
  Vreau sa te rog ceva.
  Sa povestesti o intamplare din viata ta in care ai redirectionat soarta in urma unui esec si ai dobandit un succes.
  Cum ai facut? Ce ai simtit?

  • Am simtit ca se rupe ceva, inclusiv in mine, ca e un sfarsit si ca acu va trebui sa incep ceva nou, ceva diferit. Simti uneori ceva aiurea, un fel de frica pentru ca pierzi ca si cum ceva, te desparti si ceva nou inca nu ai dobandit. Esti omul care a iesit de pe o cale si alta inca nu a gasit. Citeste mai multe in cartea – Viata care ne traieste.

 2. Am citit cartea si prima jumatate mi-a placut teribil.A doua am recitit-o si va trebui sa o reiau.
  Stiu cum simt eu. As numi panica. Stiu si de ce simt asa.
  Eram curioasa ce anume te-a putut face pe tine sa simti asa ceva. Te simt puternic . Calcai a lui Achile are toata lumea, insa. Cred ca imi doream sa vad daca eu sunt cu mult mai slaba.

  • Toti suntem oameni desi putem ajunge zei. Toti suntem slabi, dar asta ne poate face extrem de puternici. Important este sa nu stai, sa mergi pe cale. Stie Calea mai bine ce urmeaza si cand anume. Mai ai putina rabdare si dupa cotitura e cu totul altceva. Trebuie doar sa ajungi acolo. Depinde cat de repede mergi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s